Новата тенис верига „17+" започва в СК "ДЕМА"

Новата тенис верига „17+" започва в СК "ДЕМА" | StandartNews.com

София. С турнира на СК „Дема" в Младост 1 А в София на 26 и 27 април започва тенис верига „17+". Организаторите дадоха пресконференция по този повод, на която присъстваха и. д. Генерален секретар на БФТ Катерина Генова и директорът на веригата Мариана Ненова.

„Новата верига цели да се създадат условия за спортна изява на бивши и настоящи състезатели, чието ниво на игра и социални ангажименти не позволяват те да се включват редовно и успешно в турнири от държавния и международния календар на БФТ. Целевата възрастова група е от 17 години нагоре. Основната цел е да се възстановят и запазят като редовно практикуващи тенис голяма група от тенисисти, чиято подготовка е отнела години в усилията на много хора (състезатели, треньори и родители), но вече не е насочена към професионален тенис по редица обективни причини: обучение във ВУЗ-ове, работа в области извън спорта, непоносимост към високи натоварвания и др. Така се запълва една празнина, защото тези хора нямаше къде да участват. Виждам, че има сериозен интерес и за турнира този уикенд вече имаме над 40 записани, след които личат интересни и познати имена. Заявки ще приемаме и утре", заяви Ненова.
Веригата предвижда серия от съботно-неделни турнири – единично и двойки, за мъже и жени, съобразени с календара на всички прояви на БФТ. Предвидени са 7 турнира, като при повече желаещи домакини тяхната бройка може да бъде увеличена. Турнирите ще са с награден фонд, който е осигурен от БФТ, от четвъртфинал. Състезанията по единично ще се играят по системата на „двойна елиминация", така че всеки участник да изиграе най-малко два мача преди да приключи участието си. Форматът ще е един сет до 6 гейма, а от четвърт финал в схемата за втора елиминация – 2 от 3 сета до 4 гейма, където ще се разпределя и награден фонд. Състезанията по двойки ще се играят по системата на пълна елиминация. Форматът ще зависи от броя на участниците.

До участие ще се допускат лица, навършващи най-малко 17 години в годината на участието си, картотекирани в БФТ (без значение професионалисти, аматьори, ветерани и др.),които нямат АТР или WTA точки в момента и са извън първите 24 в действащите ранглисти за мъже и жени в деня за приемане на заявките. Такса за участие - 30 лв. за единично и по 10 лв. на човек за двойки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай