Домусчиев: Скокът на тока ще затрие цели индустрии

Домусчиев: Скокът на тока ще затрие цели индустрии | StandartNews.com

Потърсихме председателя на КРИБ Кирил Домусчиев по повод съвместната декларация на четирите национални работодателски организации относно предстоящото повишаване цената на ел. енергията и втория национален протест на работодателите.

- Г-н Домусчиев, от какво е продиктувана днешната декларация на четирите работодателски организации и подготовката на нов протест?
- Причина за решението ни е информацията, която пристига във всички работодателски организации относно очакването, почти двойно увеличение на таксата задължение към обществото. Това ще доведе до драстично увеличение на цената на електроенергията за бизнеса. По мои сметки увеличението ще е между 15 и 20%". Изводът е, че през последния месец не успяхме да постигнем нищо. Ходихме при премиера, водихме разговори, но в крайна сметка ефект няма, защото Иван Иванов (председателят на КЕВР) и компания едва ли са взели в предвид всичко, което се изговори и направи, за да не се достига до увеличение на цените. Информацията ни е от самия Иван Иванов, който е провел редица неформални срещи с различни представители на индустрията, които са зависими от цената на електроенергията. Стигнало се е до извода, че прошка за бизнеса няма да има. Продължават да се изтриват от картата на България определени индустрии. Парадоксално е, че в същото време на заседание на енергийната комисия в Народното събрание не е прието предложението да се увеличи броя на т.нар. субсидирани производства на електроенергия. В случая, производството на електроенергия от оборска тор, но на следващия ден в парламента на второ четене Аталай успява да го прокара.
- Веднъж вече споменахте, че ще разкриете депутати с интереси в този бизнес?
- Има определени депутати, начело с Рамадан Аталай, които както винаги лобират за всякакви такива схеми. Сега в България ще се произвеждат и значителни количества електроенергия от оборска тор, което е пълен парадокс. Ние се опитваме да покрием дефицитите, а се получава така, че сега ще плащаме скъп ток от оборска тор.
Няма да се учудя, ако утре Рамадан Аталай предложи производство на ток от шишарки.
Просто схемите нямат край. А потърпевши от подобни действия са обществото и бизнесът
- Да, но някои хора казват, че увеличението на цената на електроенергия за бизнеса няма да се отрази на българските граждани?
- Когато бизнесът няма възможност да разкрива нови работни места и да плаща добри заплати и трябва да повиши цената на продукцията си, кой го плаща това нещо? Да не би да го плащат депутатите или Иван Иванов от КЕВР?
За съжаление кучето си лае, а керванът си върви и схемите в енергетиката продължават с активното съдействие на КЕВР и на поне няколко депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай