Да учим ромите на християнство още от забавачката

Източното православие е съхранило вярата, която е донесъл на земята Исус Христос, казва Ловчанският митрополит Гавриил  

Да учим ромите на християнство още от забавачката | StandartNews.com

Светлината на Христовото Възкресение да озарява вашия път, благославя Ловчанският митрополит Гавриил

АКЦЕНТИ

* Източното православие е съхранило вярата, която е донесъл на земята Исус Христос

 * Съслужение на св. Литургия не е имало между папа Франциск и който и да е от православните патриарси

* Порокът на Стратегията за детето е, че функциите на семейството се прехвърлят към държавни и социални учреждения

* Новата църковна структура в Украйна не е призната от нито една Православна Църква

* Стараем се през цялата година да имаме отворени души и сърца за доброто

----------------------

- Ваше Високопреосвещенство, създаде се впечатление, че първоначално като че ли Светият Синод бе склонен да откликне на предложението на Негово светейшество папа Франциск за обща служба с българския патриарх - Н. Св. Неофит, или наши архиереи при посещението му в България в началото на май. Какво накара синода да откаже? 

- Член съм и съм митрополит в Св. Синод от 2001 г. За този период Св. Синод, спазвайки каноните на Св. Църква, не е вземал решение за съслужение между клирици на БПЦ и клирици на някое инославно християнско изповедание, а и въобще такова решение на Св. Синод не е имало.

- Защо преди време и Вселенският патриарх Вартоломей, и руският патриарх Кирил не се съобразиха с канона и извършиха богослужение с папа Франциск?

- Съслужение на св. Литургия не е имало между папа Франциск и който и да е от православните патриарси. 

- Мнозина от обикновените миряни живеят с тайната надежда, че един ден Източното православие и Римокатолическата църква ще се завърнат в лоното на общите си корени. Според Вас възможно ли е това или икуменизмът си остава ерес? 

- Източното Православие за това е Православие, защото е съхранило тази вяра, която е донесъл на земята Господ Иисус Христос, която са проповядвали Неговите свети апостоли и свети Отци на Православната Църква. Когато отклонилите се от Православието римокатолическа църква и многобройни протестантски деноминации се завърнат към догматите на Св. Православна църква, утвърдени на седемте вселенски събора, тогава те ще се завърнат и към общите корени на Св. Църква и няма да има канонически пречки за обединението им със Светото Православие. 

- В Габрово, в съседната ви епархия, бе на път да възникне поредният етнически конфликт заради агресията на няколко роми. Приемате ли упреците, че Българската православна църква не работи активно по приобщаването на ромското население към православието и християнските ценности в сравнение с другите религиозни деноминации - католици, протестанти, мюсюлмани?  

- Това, което стана в Габрово, е наистина много неприятно събитие. Трябва много добре да се анализират причините, довели и до действията на ромите, и до реакцията на населението на града, за да може в бъдеще да не се допускат подобни опасни за междуетническия мир в България събития. Лично аз за себе си мога да кажа, че действително не правя достатъчно за приобщаване на ромското население към православните християнски ценности. Но се отнасям към всички малцинства най-доброжелателно и смятам, че християнизацията на ромите трябва да започва още от детските градини и от първите класове на училището, за да може тя да бъде дейна и да ги възпитава в христовите добродетели. В град Ловеч в момента се преподава християнство – православие във всички детски градини и в почти всички училища, като децата са и българчета, и ромчета, и други етноси. Най-голяма заслуга за преподаването имат нашите всеотдайни свещеници.

- В началото на април Св. Синод прие свое становище по проекта за Национална стратегия за детето, в което с тревога отбеляза, че се омаловажава ролята на родителите и семейството за сметка на някои "модерни" тенденции за закрила на подрастващите. Кой е най-големият порок на тази стратегия и какво трябва да коригират законодателите в окончателния вариант?

- Най-големият порок е това, че и при предишните, и при сегашната Стратегия се върви при възпитанието на децата към все по-голямото изземване на функциите от семейството и прехвърляне на тази функция към разни държавни и социални учредения. А ние смятаме, че центърът на възпитанието трябва да бъде, както е било от нашата древна християнска традиция и до днес, в семейството. Само при крайни доказани случаи на недопустимо отношение към децата в това семейство трябва по съдебен път да се вземе решение за възпитаване на децата при други условия. Много важно е държавата да оказва всячески съдействие и помощ на родителите при отглеждането и възпитаването на техните деца. Също в Стратегията не се говори нищо за изключително важния въпрос за духовно-нравственото възпитание на децата. Св. Синод беше посетен от г-жа омбудсмана Мая Манолова с екип от хора, които имат отношение към въпроса за възпитанието на децата. Имаше и една госпожа, която е участвала в написването на новата Национална стратегия за децата 2019 – 2030 г. Тя връчи на Негово Светейшество българския патриарх, по нейните думи, коригиран вариант на Стратегията, в който уж са взети резултати от общественото обсъждане на стратегията. След като прегледахме този „нов“ вариант на Стратегията, ние установихме, че по същество в него нищо ново няма. Съвсем малко е съкратен старият вариант, така че и становището на Св. Синод, което сме приели, остава в сила и за „коригирания“ вариант на тази Стратегия.  На срещата госпожа Мая Манолова предложи към екипа, който работи по написването на Националната стратегия, да бъдат включени и представители на БПЦ. Надяваме се това да се случи.

- Изгладихте ли всички противоречия с депутатите по отношения на Закона за вероизповеданията или все още има спорни въпроси?

- Законът беше замислен като проект за защита на националната сигурност на България. А приетият вариант предизвика противоречия и противопоставяне. Така че някои от въпросите, по които Св. Синод даде становища, бяха неочаквано изместени от съвършено други, отговорите на които родиха противоречия. 

- БПЦ е сред малкото източноправославни църкви, които все още не са взели официално становище по признаването на автокефалността на Украинската православна църква от Вселенския патриарх. Какво ви спира?

- Новата църковна структура в Украйна, създадена с Томос на Вселенския патриарх, не е призната от нито една Православна Църква. При нас всички писма и други материали, свързани с църковния проблем в Украйна, постъпващи в канцеларията на Св. Синод, се резолират за специално създадена по този въпрос архиерейска комисия. Но, за съжаление, тази комисия досега нито веднъж не е свиквана на заседание. 

- След първоначалния ентусиазъм, като че ли има известен застой в отношенията на БПЦ и Охридската архиескопия на вече Северна Македония. Доколкото си спомням, вие сте в работната група на Св. Синод за по-нататъшно единение между двете братски църкви. Какви инициативи можем да очакваме в развитието на този процес в по-близко и по-далечно бъдеще?

- Това беше освен ентусиазъм, и един огромен натиск върху Св. Синод на БПЦ за признае Македонската православна църква за автокефална, за което нашия Св. Синод няма канонични права. Автокефалия македонската църква може да получи или от Сръбската православна църква, или от Всеправославен Събор. Всеки друг опит за създаване на автокефална Македонска православна църква, ще доведе до там, че тя няма да бъде призната от много православни църкви и ще се задълбочи и разшири възникналия разкол във Вселенското Православие във връзка и с църковния проблем в Република Украйна. 

- В навечерието сме на най-светлия християнски празник - Възкресение Христово, когато хората отварят душите и сърцата си за доброто. Кои са най-значимите благотворителни инициативи във Вашата епархия?

- Ние се стараем през цялата година да имаме отворени души и сърца за доброто. Така например извършихме основен ремонт на сграда, където през есента на тази година ще бъде открито начално училище за деца „Св. св. Седмочисленици“. Митрополията не разполага с големи финанси, но според възможностите си помагаме на деца и възрастни в затруднения. Даваме на някои даровити деца стипендии, плащаме семестриалните такси на студенти в университети. Някои по-бедни деца се хранят за наша сметка през цялата година в ученическите столове. На хора, които не работят поради заболяване продължително време, сме плащали по 2-3 хил. лева здравни осигуровки, за да не прекъснат осигуряването си и да ползват здравната каса. Продължава да функционира ежедневно през цялата година и социалната кухня, която ние финансираме.

- Вашето Възкресенско послание към читателите на "Стандарт"?

- Драги читатели на „Стандарт“, братя и сестри, приемете нашите най-искрени и сърдечни поздравления по случай великия и светоносен празник Възкресение Христово. Великата победа на живота над смъртта, на светлината над тъмнината. В тези радостни и светли дни ви пожелаваме обилна Божия помощ, светлината на Христовото Възкресение винаги да озарява вашия жизнен път.

Господ Иисус Христос да Ви дарува здраве, радост, мир, благоденствие и спасение.
Воистину Христос Воскресе!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай