Земята си има втора Луна

Земята си има втора Луна | StandartNews.com

Земята има втори естествен, миниспътник, който обикаля планетата ни изключително нередовно, съобщиха от НАСА. Американската космическа агенция уточнява, че тази втора "Луна", всъщност е астероид - 2016 НО3. Той е въвлечен "в малък танц" със Земята, който продължава от около едно столетие.

Орбитата на това космическо тяло е силно елипсовидна, а разстоянието му от истинския ни спътник варира в огромни граници - от 38 до 100 пъти повече спрямо това между Луната и Земята.

Астероидът обикаля около Слънцето за 365,93 денонощия, което е съвсем малко по-продължително от Земята, чиято година е 365,24 денонощия. Заради наклонената си орбита понякога 2016 НО3 е много по-близо до Слънцето и заради това се движи по-бързо от нашата планета.

В други случаи обаче е по-далеч и съответно скоростта намалява. Никога не е по-близо от 14 млн. км до Земята или 40 млн. км по-далеч. Астероидът е с размери 36,5 м височина на 91 м ширина и според астрономите ще продължи "танца" си със Земята още много векове. За първи път той бил забелязан на 27 април 2016 г. чрез телескопа в Халекала, Хавай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай