Събота,

На Нова земя агресивните мечки стават все повече

От: Людмила Милчева -
419
На Нова земя агресивните мечки стават все повече
A
A
A

На Нова земя агресивните мечки стават все повече

Броят на полярните мечки на остров Нова земя в Архангелска област се е увеличил драстично, се казва в изявление на Миноборон, публикувано във в. "Красная звезда".

Причината за агресивното поведение на животните е непрекъснатото понижаване на температурата, при което ледената покривка се разраства. Това принуждава полярните мечки да се върнат към естествения начин на събиране на храна - лова на тюлени.

Според публикацията командването на Новоземелския гарнизон, заедно с ръководството на областта, прави всичко необходимо, за да защити жителите на село Белуша Губа от агресивното поведение на белите мечки. Било е и решено да се започне строителството на територията на архипелага на модерен комплекс за изгаряне на отпадъци през 2019-2020 г. вместо през 2021 г., както е било планирано

На 9 февруари властите на Архангелска област въведоха извънредно положение на архипелага Нова земя поради голямата концентрация на полярни мечки около населените места. Има случаи на агресивно поведение от страна на дивите животни: в търсене на храна мечките атакуват хора, влизат в жилищни и служебни сгради, събират се на групи в сметищата. Според координатора на проектите за биоразнообразие на Арктика Михаил Стишов нахлуването на полярните мечки се дължи на промените в климата и на небрежното отношение към утилизацията на отпадъците.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com