Мая Дългъчева взе Национална награда за детска литература

Мая Дългъчева взе Национална награда за детска литература | StandartNews.com

Кърджали. Мая Дългъчева е тазгодишният носител на Националната награда за детска литература "Петя Караколева". Името на новия лауреат за 2013 бе обявено от кмета на Кърджали Хасан Азис на тържествената сесия по случай празника на града. Журито с председател Петър Анастасов единодушно е гласувало за Мая Дългъчева и нейната книга „Приказки от Оная гора".

Авторката е издала няколко стихосбирки, сред които „Приказка за малките неща". За деца е публикувала книгите "Слон и чадър", "Скубльо – надхитреният пират", "Подслон за Триточка", "Как гъсеничката се събуди или как се раждат пеперуди", "Как едно петле се разболяло и без него слънцето изгряло", "Как един ден белият свят бил оцветен", "На какво ухае зимата", "Уча азбуката с гатанки", "Приказки от Оная гора". Тя е автор и на редица куклени пиеси и мюзикъли за деца. По нейни текстове са създадени също над 100 детски песни, част от които присъстват в учебниците по музика за начална степен. Автор и редактор е в поредицата издания с образователно-възпитателна насоченост за предучилищна възраст "Първите седем". Носител е наградата на Съюза на българските писатели в раздел "Детска литература" за 2009 г.

Националната награда за детска литература на името на талантливата поетеса и писателка от Кърджали Петя Караколева се връчва за поредна година. Досегашни нейни носители са Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев - Дядо Пънч и Атанас Звездинов, Николай Милчев, Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич и Румяна Капинчева.

Връчването на наградата ще се съгласува между СБП и община Кърджали и ще се състои, когато лауреатът е в България. От две години Мая Дългъчева работи в Мюнхен като преподавател в училищата "Монтесори".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай