Лаверн: Обществото не може да бъде заместено от пазара

Лаверн: Обществото не може да бъде заместено от пазара | StandartNews.com

Кюстендил. Културата произвежда смисъла, който е спойката на обществото. През последните години обаче Европейският съюз е доминиран от десни партии и културният живот е оставен да се справи сам. Това заяви кандидатът за евродепутат от КБ Достена Достена Лаверн на среща с културни дейци и интелектуалци в Дупница и Кюстендил.

Лаверн смята, че този културен модел в Европа се оказва непродуктивен и нечестен. „В нито една европейска страна културата не може да се справи без помощ от държавата. Без държавна политика, без обществен принцип, културата няма как да съществува. Тя е един от най-ярките и ефикасни инструменти за правене на обществото. Идеята на неолибералите е, че обществото може да бъде заместено от пазара. Това е пагубна идея. Важна е идеята за младите хора. Забравихме да говорим за смисъл. Европа говори само с цифри. Обществото, културата се загубиха, а загубим ли творческата енергия, ние отиваме направо в стената", подчерта Достена Лаверн.

Според нея моментът в ЕС е много решаващ. „Намираме се в период, в който европейските общества осъзнават кризата, не само икономическата и социалната, но и културната и духовната. Виждам как мотивацията, нивото на образование спада. Аз ще се боря за политиките за образование и култура", допълни д-р Лаверн.

По думите й образованието е стратегически инструмент за икономическия растеж. „Приватизирането на образованието е катастрофално, защото така се изсушават икономиката, обществената среда и социалните отношения. Преди години ние имахме едно много високо ниво на образование, а сега ще имаме нужда от стратегическо планиране, тъй като държавата трябва да прецени от какви специалисти има нужда и спрямо това да се привличат високи технологии. Целта ни е да се преборим за сериозни инвестиции в областта на културата и образованието", заключи Достена Лаверн

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай