ЕВРОБУДИЛНИК: Да говориш за 60 секунди

Часовник от подуенския пазар носи кандидат на БСП, герберка не слага ръчни

ЕВРОБУДИЛНИК: Да говориш за 60 секунди | StandartNews.com

Бързай бавно, съветва Бинев. С дисплея съм в крак с времето, признава Коджабашева

Седмица преди европейските избори графикът на бъдещите евродепутати вече е ясен. От 22 до 25 май във всичките 28 страни членки на ЕС ще се знаят резултатите от евровота. А официалното откриване на първата сесия на ЕП е насрочена от 1 до 3 юли в Страсбург. На учредителната евродепутатите ще заемат официално своите места. И ще пристъпят към избиране на председател, заместник-председател и квестори. От 7 до 11 юли са фиксирани и първите официални срещи на политическите групи. А от 14 до 17 юли е определено избирането на нов президент на Европейската комисия.

Отделните държави подават към Европарламента имената на своите избрани евродепутати. Тогава предстои рутинна процедура по проверка на техните документи от администрацията на парламента. И след това новите 751 новоизбрани членове на ЕП могат да заемат местата си.

Всички депутати в Европейския парламент са длъжни да спазват стриктно правилника, по който работи институцията. А когато се отнася до речите, дисциплината е желязна. На първото заседание от всяка месечна сесия председателят дава думата на желаещите да поставят значим политически въпрос. Според правилника на ЕП това става в рамките на 30 минути. Това означава, че времето за изказване за отделните членове на Европарламента е не повече от 1 минута. Така в рамките на 60 секунди парламентаристите в Брюксел поставят акценти върху актуални европейски политики, събития или различни политически въпроси. Естествено няма как да се изкажат всички 751 членове на ЕП. Ораторите често се излъчват от парламентарните групи. Те ще се сформират през юли, когато отделните депутати се групират политически. За да бъде официално призната дадена политическата група, тя трябва да се състои от поне 25 членове. Второто условие е в нея да има представители на не по-малко от една четвърт от държавите членки. Това означава, че групата трябва да обединява представители от не по-малко от 7 държави. По време на първата сесия в Страсбург евродепутатите избират освен своя председател и четиринадесетте заместник-председатели на ЕП, както и шестимата квестори. Евродепутатите имат право и на лично изявление. Ограничението за това е 3 минути. Нашите представители в Брюксел също са длъжни да се съобразяват с правилата. И да спазват точно времето. За това им трябват точни часовници. Някои от българските евродепутати ще разчитат на таблетите и телефоните си, за да се впишат в ритъма на работа на Европарламента. Други не се разделят с часовника на ръката си и нямат навика да гледат мобилните си устройства. Има и такива, които освен на стрелките разчитат и на интуицията си. На финалната права от състезанието на Европейския парламент българските кандидати споделиха пред "Стандарт" с какви часовници сверяват времето си, закъсняват ли за важни срещи или предпочитат да подранят.

 

Симов се движи по московско време

Седмици преди да влезе в евролистата на БСП, журналистът от в. "Дума" Александър Симов бе в командировка в Крим. Точно по времето на тамошния референдум става свидетел на най-политическото сверяване на часовници. "Ние сме в един часови пояс с Крим, но хората там решиха, че трябва да покажат желанието си за присъединяване към Русия и масово си настроиха часовниците по московско време", разказа Симов. И докато обикаля половината полуостров - от Евпатория до Ялта, се налага да свери стрелките на часовника си по Кремъл. "Това беше спонтанен акт на хората от Крим, нещо като своеобразен политически акт", допълва блогърът. Няколко дни е наблюдател в град Красноперекопск. И става свидетел на мощните фойерверки след обявяването на резултатите: "Мы уже Россия". Като дългогодишен журналист признава, че ненавижда закъсненията. Винаги се стреми да бъде навреме на срещи и събития. "Да не закъсняваш, означава да уважаваш света около себе си", заключава Симов. Пак професията го е научила светкавично да сверява часовника си с часовия пояс, в който се намира градът, до който пътува. "Часовникът не е лукс, а необходимост и последния си го купих от пазара в Подуене", смее се Симов. Точен е и това е най-важното, отсича журналистът.

 

Ева Паунова сверява времето с таблета си


Когато човек работи за просперитета на България, времето няма значение, категорична е Ева Паунова, кандидат за евродепутат от ГЕРБ. Три години тя бе политически съветник на Илиана Иванова в ЕП. След като тя стана член на европейската Сметна палата, Паунова зае поста координатор на делегацията на ЕНП-ГЕРБ в ЕП и старши политически съветник. Запитана как са настроени часовниците, уверено отговаря: "Разбира се, че по европейско време". Държи ги така, за да може винаги да е в крак със случващото се в Брюксел. Кандидатът за евродепутат признава, че всъщност не носи ръчен часовник. Предпочита да гледа часа на екрана на мобилните си телефони и на таблета си. Така заедно с времето се информира и за последните новини от България и Европа. Случвало й се часовата разлика да й изиграе лоша шега. И да закъснее или подрани, защото часовниците й са сверени по часа в друга зона. "Веднъж ми се случи да закъснея за важно интервю за работа", разказва Паунова. Тя признава, че няма и навик да си записва важните часове, а ги помни. Затова решила, че важната среща била в 15.30 часа, а правилният час бил 60 минути по-рано. В 14.30 часа обаче - по интуиция или по случайност - тя си отворила електронната поща и видяла объркването. "Добре, че бях наблизо и не закъснях чак толкова много", разказва Паунова. Интервюто минава добре и след три кръга събеседвания й предложили работата, която обаче отказала. "Беше за една от най-големите застрахователни компании, но всъщност нямаше да мога да работя за България", обяснява мотивите си кандидатът за депутат в ЕП. Ева Паунова признава, че предпочита винаги да подранява за събития и срещи. "Да отидеш малко по-рано е по-добре. Това дава възможност да се концентрираш и да си събереш мислите", обяснява Паунова.

 

Рада избързва с Тиери Мюглер


С час по-рано се е случвало да отива на среща зам.-председателят на "България без цензура" Рада Коджабашева. Красивата дама е сред водещите икономисти на новата партия и е в евролистата на коалицията ББЦ, ВМРО, ЗНС и "Гергьовден". В момента на ръката си носи часовник Thierry Mugler. Признава, че е с него повече от сантимент. Вече не се разделя с телефона и таблета си, така че с помощта на дисплея винаги е в крак с минутите. През годините Коджабашева прави кариера в банки и различни финансови институции. Специализира във Франция, САЩ, Белгия, Германия, Швейцария. И е свикнала да бъде на точното място и по точното време. Коджабашева е родена в красивия Смолян. И признава, че винаги открадва часове за разходка из слънчевите му улици. Рада е завършила езикова гимназия в родния си град. Но след финансите и международните отношения в УНСС съдбата я отвежда във Франция, САЩ, Белгия, Германия, Швейцария. През годините досега се е разделила с два красиви часовника. Бяха почти като бижута, но с радост ги подарих на приятелки, които много ги харесваха, споделя Коджабашева.

 

Бинев победил с точност вулкан


Дори времето се бои от глупостта, затова винаги гледам да бъда точен. Това обича да казва кандидатът за евродепутат от НФСБ Слави Бинев. Спортът и политиката са го научили да цепи секундата на две. "Когато избухна исландският вулкан Ейяфятлайокутъл, с влак изпреварих тези, които искаха да отидат със самолет", припомня си едно пътуване Бинев. На тогавашния председател на Европарламента Йежи Бузек обещал да бъде на погребението на полския елит, загинал при инцидента край Смоленск. Други шефове на групи и евродепутати се доверили на информацията, че времето ще се оправи. Но останали заклещени по летищата. "Спазвайки максимата бързай бавно, смених три влака и две коли, но бях точно 3 минути преди да изтече крайният срок на уреченото място във Варшава", спомня си Бинев. И така успял да бъде заедно с Бузек на траурната церемония.

"На всички, които вярват в успеха на България, определям среща в 11 ч в избирателните секции, за да направим времето да работи в полза на българите", казва с усмивка кандидатът на патриотите за Брюксел. Отправката е към номера на НФСБ в интегралната бюлетина.

"Никой не е виждал Господ да закъснява или да бърза. Той винаги е там, където трябва да бъде. По неговия пример се опитваме да живеем и ние. Но тъй като сме просто грешници, е много вероятно в повечето случаи да го правим неуспешно", допълва философски Бинев.

 

Кунева разчита на сина си


В трудна ситуация, каквито несъмнено има в работата на всеки политик, се питам какво биха казали или направили родителите ми, ако бяха живи. Това признава водачът на листата на реформаторите Меглена Кунева. Мнението им винаги е било много важно за нея и знае, че тяхното решение би било правилното. "Интуитивно знам оценките, които биха дали или направили. Тази много силна връзка с тях винаги е била извор на стабилност и непоколебимост за мен", казва тя. "Когато подписах Договора за присъединяване на България към ЕС, знаех, че родителите ми биха се гордели - и за мен като тяхна дъщеря, но и за страната ни", допълва Кунева.

И до днес, когато трябва да вземе решение, което не е лесно, прави същото - пита се как биха постъпили родителите й, от какво не биха се срамували, какво биха одобрили или отхвърлили категорично. Признава, че това сверяване на часовника й е попречило да направи грешки. "Благодарна съм на съдбата за силната си връзка с тях", казва водачът на листата на РБ.

Много цени и виждането на сина си, особено откакто вече е голям и зрял човек. "Той е критичен като всеки млад човек, а това ме мобилизира и е източник на идеи за мен самата", коментира Кунева. "Много е хубаво, когато детето, което си отгледал, се превърне в твой приятел, в човек с мнение, различно от твоето", смята тя. Особено когато виждаш как неговата независимост го прави успешен и сигурен в себе си. Тогава си отдъхваш и разбираш, че си свършил добра работа в по-важната "професия" - като родител. Оптимизмът и лишената му от всякакво колебание оценка за мен много често са били страхотна опора", завършва лидерът на "България на гражданите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай