Зрелостниците от Кърджали с най-висок резултат на матурите

Зрелостниците от Кърджали с най-висок резултат на матурите | StandartNews.com

София. Зрелостниците от Кърджали, Смолян и Благоевград имат най-висок среден резултат на тазгодишните матури. Това стана ясно Министерството на образованието, в което днес бяха оповестени резултатите от държавните зрелостни изпити 2014 г.

4.94 е резултатът на Кърджали, следва го Смолян, където зрелостниците имат средна оценка 4.56, на трето място са Благоевград и София област с 4.51.

Най – нисък среден успех има в регионите Разград 3.99, Шумен е с 4.04, Ямбол и Плевен с 4.15. С най – високи резултати са 6 училища в София, както и от Кърджали, Ардино, Варна и Пловдив, обясняват още от министерството. 5,759 е средният успех по БЕЛ в Американския колеж.

217 зрелостници имат 100 точки, само 48 са с 0 точки, 133 зрелостници имат две пълни шестици, което е 95 точки, 5451 зрелостници имат две отлични оценки над 5.50, 919 по две слаби оценки, сочат още данните от матурите.

5 са с 0 точки и на двата държавни зрелостни изпита. Нито един зрелостник не е изкарал 100 точки и на двата зрелостни изпита, каза министър Клисарова.

Средният брой точки е 62,61, което е много добър 4,71. През 2013-а той е бил 4,73. Най - малко точки зрелостниците са получили по философски цикъл и по история и цивилизация. Най – висок е броят на точките по чужди езици.

Наблюденията показват, че има леко покачване на средния брой точки по предмети в последните три години - математика, физика, химия, биология, т.е. като цяло математиката и природните науки. Има и леко покачване по БЕЛ, както и по-висока постижимост на затворените въпроси и по – ниска при отворените. Сравнението между слабите и отличните оценки показва близо два пъти по – малко процента на двойки, спрямо предходната година, съобщават от министерство на образованието.

54 169 зрелостници са се явили тази година на изпита по БЕЛ, 54 488 на втория държавен зрелостен изпит. Значително намалява броят на желаещите да положат ДЗИ по география и икономика за сметка на увеличаване на броя ДЗИ по биология и здравно образование, философски цикъл и английски език.

Ето какви бисери са написали зрелостниците, анализирайки "Кино" на Никола Вапцаров:

"Вапцаров твори в свое направление, което се поделя на различни дялове".

"Вапцаров отрича изкуството. Той мисли, че то не влияе положително на хората".

"В своите творби Вапцаров използва лирика и така прави от непоетичните неща поезия".

"Героят е качен на коня на Крум. Той вижда шосе, след туй трева и започва да задава много въпроси".

"Жребица означава, че момичето е твърде разкрепостено".

"Изкуството има приятно свойство да се нагажда на всеки поотделно".

"В дървото край шосето ръмят славеи".

"В началото героите се срещат случайно, като участват в пътнотранспортно произшествие, а в следващия момент се целуват, сякаш са двойка".

"Два автомобила се срещат в удар. От вътре излиза момче с момиче на ръце. Въпреки това на дървото спокойно стой славей всякаш нищо не се случва (запазен правопис)".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай