Петък,

Запазват маломерните паралелки наесен

От: Администратор -
8418
Запазват маломерните паралелки наесен
A
A
A

Бургас. Част от маломерните паралелки, които са под необходимия минимум, ще бъдат запазени, заяви вчера в Бургас образователният министър Анелия Клисарова. В момента летвата за клас е минимум 18 деца, но министърката заяви, че има възможност паралелки с поне 12 ученици да продължат да съществуват. Целта е да се предотврати закриването на паралелки и съкращаването на учители. Изключенията ще бъдат правени за райони, в които средищните училища са по-отдалечени и пътуването за децата е изключително неудобно. Политиката на министерството цели да се запази самостоятелността на обучение в по-малките общини. Промени в закона в тази насока до следващата учебна година няма да има, но за всеки отделен случай ще се вземе индивидуално решение.

Министър Клисарова обясни още, че предучилищната подготовка за 4-годишните хлапета няма да е задължителна, а само по желание. Професор Клисарова пристигна вчера в Бургас заедно с председателката на Съюза на българските учители Янка Такева, за да открие семинар за учители от цялата страна. Обучението касае наставничеството, лидерството и управлението на човешките ресурси в образованието и се провежда в основно училище "Христо Ботев" в квартал Сарафово.

Учителските заплати ще зависят с грамотността на учениците. Това е едно от предложенията за гъвкави форми за финансиране на школата, допълни Клисарова. "Обмисля се заплащането да не е само на брой ученици, а и на реализиране и ефективност на обучението, което ще става чрез оценяване", каза тя.

Децата ще имат наставник в предприятията. Правителството предвижда да осигури стаж на 40 000 ученици и 60 000 студенти. В професионалното образование ще бъде въведена кредитната система. Кабинетът си поставя амбициозната задача да стопи до 11% дела на отпадащите от школата ученици.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички