Запазват маломерните паралелки наесен

Учителските заплати ще зависят с грамотността на учениците

Запазват маломерните паралелки наесен | StandartNews.com

Бургас. Част от маломерните паралелки, които са под необходимия минимум, ще бъдат запазени, заяви вчера в Бургас образователният министър Анелия Клисарова. В момента летвата за клас е минимум 18 деца, но министърката заяви, че има възможност паралелки с поне 12 ученици да продължат да съществуват. Целта е да се предотврати закриването на паралелки и съкращаването на учители. Изключенията ще бъдат правени за райони, в които средищните училища са по-отдалечени и пътуването за децата е изключително неудобно. Политиката на министерството цели да се запази самостоятелността на обучение в по-малките общини. Промени в закона в тази насока до следващата учебна година няма да има, но за всеки отделен случай ще се вземе индивидуално решение.

Министър Клисарова обясни още, че предучилищната подготовка за 4-годишните хлапета няма да е задължителна, а само по желание. Професор Клисарова пристигна вчера в Бургас заедно с председателката на Съюза на българските учители Янка Такева, за да открие семинар за учители от цялата страна. Обучението касае наставничеството, лидерството и управлението на човешките ресурси в образованието и се провежда в основно училище "Христо Ботев" в квартал Сарафово.

Учителските заплати ще зависят с грамотността на учениците. Това е едно от предложенията за гъвкави форми за финансиране на школата, допълни Клисарова. "Обмисля се заплащането да не е само на брой ученици, а и на реализиране и ефективност на обучението, което ще става чрез оценяване", каза тя.

Децата ще имат наставник в предприятията. Правителството предвижда да осигури стаж на 40 000 ученици и 60 000 студенти. В професионалното образование ще бъде въведена кредитната система. Кабинетът си поставя амбициозната задача да стопи до 11% дела на отпадащите от школата ученици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай