Запазват имената на училищата

Запазват имената на училищата | StandartNews.com

Част от училищата ще запазят досегашните си наименования. Това става ясно след обнародването в "Държавен вестник" на Наредбата за институциите, утвърдена от министъра на образованието и науката Меглена Кунева след обществено обсъждане и приета от Министерски съвет. Така училищата, които съдържат в наименованията си "национална" или "национално", ще ги запазят.

В наименованието на гимназиите няма да е необходимо да се вписва означението "профилирана" или "професионална", когато е включено недвусмислено означение за основния профил или професия, както е при Националната търговско-банкова гимназия и Софийската математическа гимназия например. Профилираните гимназии могат да включват в името си и наименованието "езикова" или на основния чужд език, като изискването е повечето от половината от паралелките да са с този профил.

Наредбата дава възможност на всички неспециализирани училища, включително и на Американския колеж в София, да кандидатстват за придобиване на статут на иновативно училище с проекти за иновации всяка година до 31 януари.
МОН утвърди и програмите за неделните училища в чужбина - общо 292 на брой. Те са адаптирани така, че обучението да съответства на по-малкия брой часове, чрез които все пак да се осигури усвояването на българския книжовен език, българската литература, историческото и географско познание за българските земи в условията на чужда езикова среда. Най-много 232 са училищата в Европа, 49 има в САЩ и Канада, по едно в Бразилия, Египет, Мароко, ЮАР, Израел, Кувейт, Китай, ОАЕ. Три училища има и в Австралия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай