Заемаме 1-во място в ЕС по ранно напускане на училище

Средното образоване трябва да дава професионална квалификация, смятат много пълнолетни ученици

Заемаме 1-во място в ЕС по ранно напускане на училище | StandartNews.com

София. Страната ни заема първо място от 27 в ЕС по ранно напускане на училище. Това стана ясно от
директорът на социологическата Агенция „Медиана" Кольо Колев, цитиран от "Фокус". Той представи резултатите от социологическото изследване за средното образование на пресконференция. То е по поръчка на евродепутата от ПЕС Ивайло Калфин.

Средната възраст на напускане на училище е около 14,3 години, сочат още данните.

"България е на девето място по напускане на училище, преди завършване на средното образование от страните в Европейския съюз", каза още социологът. И изтъкна, че учениците са демотивирани да завършат средното си образование с една бележка, която няма да им послужи за нищо. "В голяма част от другите страни не е така. Там има много повече възможности за завършване и за продължение на образованието", добави Колев.

73,1 % от запитаните в социологическото изследване са посочили, че одобряват дуалната система, а 8 % - не. 61,7 % от участвалите в проучването ученици в 11 и 12 клас одобряват идеята за дуалната система. Част от тях приемат идеята с много голям интерес.

91,3 % от пълнолетните смятат, че средното образоване трябва да дава професионална квалификация. На същото мнение са 78.3% от гимназистите, пише БГНЕС. 54% от пълнолетните пък са посочили, че не могат да започнат работа. Още по-голям процент от учениците не одобряват промяната в закона за работа на непълнолетни, показват данните на "Медиана". 69% от пълнолетните смятат, че работата за пари е добре, за възпитанието на учениците. Тук се получава един разрез с обществените нагласи, обясняват социолозите.

19% от дванадесетокласниците у нас работят, показва изследването.

При завършилите средно общо образование с професионална квалификация времето, в което са без работа е почни два пъти по-кратко, отколкото при тези, без професионална квалификация, стана ясно от оповестените резултати. Първите са без работа 1 година и 5 месеца, срещу 2 години и 5 месеца при хората без професионална квалификация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай