Калфин: Програмата на кабинета не е коалиционно споразумение

Калфин: Програмата на кабинета не е коалиционно споразумение | StandartNews.com

София. Програмата на кабинета не е коалиционно споразумение. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" евродепутатът от Коалиция за България Ивайло Калфин. Той обясни, че без коалиционно споразумение между управляващите се създава усещане за липса на прозрачност и има липса на разбирателство между тях по основните политики.

"Когато се създава една коалиция се създава споразумение. Обществото иска да знае какво ще се прави. Такова споразумение не се направи, затова възникват и много въпроси". Това каза Калфин във връзка с вчерашното изказване на ДПС, от което стана ясно, че не подкрепят политиката за увеличаване на данъците.

„Българите искат да знаят какво ще прави правителството. Не с общи фрази, както са в програмата, а с конкретни действия. И сега започват да изпадат важни закони и да се поставят назад теми като пенсионната реформа или данъчното облагане и прогресивния данък", продължи евродепутатуът.

"Аз критикувам начина за съставяне на тази програма, конкретни мерки липсват. Програмата е пълна с добри пожелания. Партиите излизат със своите приоритети и всеки търси начин да ги осъществи. Това води до ниско доверие в институциите", каза още Калфин.

"Ние нямаме практиката на коалиции в България, затова нямаме и такова споразумение. Очевидно, че начина на работа на коалицията е по-удобно за партийния ни лидер. Аз съм изненадан, че той не реагира на позицията на ДПС", обясни още евродепутатът. И продължи с думите: "Трябва да се направи отчет преди края на мандата какво се свършили евродепутатите. Аз съм доволен от работата, която съм свършил и се гордея със себе си".

В студиото на бТВ Калфин обясни и за проучване, което е поръчал, което сочи, че огромен процент от българите искат образованието да дава и професионална квалификация. „ За справяне с младежката безработица има мерки - краткосрочни и дългосрочни", изтъкна той и уточни, че това може да стане като в последните 3 години от образованието, когато младежите хем ще работят по няколко дни в седмицата, хем ще учат и получават осигуровки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай