Връщаме парите за ученик, ако не са похарчени за наука

Връщаме парите за ученик, ако не са похарчени за наука | StandartNews.com

Проектобюджетът за образование за 2018 г. предвижда заделени средства, които да „следват всяко дете", за всеки от очакваните 65 хиляди първокласници през тази година. Това заяви председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова пред бТВ.

Тя обясни, че според промените в законопроекта, дори и някое дете да бъде записано в частно образователно учреждение, средствата, предвидени за неговото образование, ще го „последват" в частното училище или детска градина.

Тя бе ясна, че предвидените средства ще може да бъдат харчени само за обучение – за заплати на учителите и покриване на учебния план. Ако част от средствата не бъдат изразходвани от съответните образователни заведения, те ще бъдат принудени да ги връщат.

В отговор на отправени критики към потенциалните цели, за които ще бъдат харчени тези пари, Милена Дамянова подчерта, че бъде упражняван засилен финансов контрол. При откриването на нарушения, средствата няма да бъдат предоставени.

Идеите, заложени в Законопроекта за предучилищното и училищното образование целят да създаде равни положения за всички в образователната систем, допълни тя.

Дамянова подчерта, че за да получат въпросните средства, които „следват ученика", частните училища и детски градини ще трябва да покриват критериите, на които отговарят и държавните институции.

Приетите на второ четене в парламента промени в Закона за предучилищното и училищното образование предизвикаха бурни реакции сред обществеността. Често изказвано мнение е, че промените допълнително ще натоварят държавните училища, в които средствата и без това не стигат.

„На практика взимате пари от бедните и давате пари на богатите", писа потребител в социалните мрежи.

Икономистът Владимир Каролев коментира пред медията, че промените ще направят системата по-справедлива. Той подчерта, че образованието в частни институции ще стане много по-достъпно и повече деца ще могат да се възползват от предимствата му.

Журналистът Вилиана Христова изрази неодобрението си към промените в закона. Подобни системи, в които „средствата следват ученика", са отхвърлени в повечето страни в Европа и в САЩ. По думите ѝ, законът ще доведе до обезлюдяване на образователната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай