Учител уволнен заради сигнал до прокуратурата

Учител уволнен заради сигнал до прокуратурата | StandartNews.com

Синдикат настоява пред министър Танев за пълна проверка на директора

Изпратен сигнал до прокуратурата в Благоевград за проверка на разходването на публични средства от ръководството на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски" града. Това е първата причина за уволнението на учителя по физическо възпитание и спорт Васил Мурджов, посочена в заповедта на директорката Дочка Караджова.

Преподавателят, който е председател на синдикалната секция на КТ „Подкрепа" в учебното заведение, поискал от държавното обвинение да разследва как са похарчени пари по проект, спазен ли е законът за обществените поръчки, направени ли са ремонти за описаните в документите суми. „Уволнението ми е на личностна основа. Директорката ми е искала над 50 писмени обяснения от 2010 г. досега. Никога не е последвало наказание за мен. Нормално е да питам и да искам да знам как се разходват публичните средства. Но по този начин съм неудобен.

Директорката е длъжна да ни дава информация за всеки похарчен лев, а не да се разправя с мен по този начин", твърди Мурждов. Цели 4 заповеди са му връчени в един ден – 3 юни – две „забележки", „предупреждение за уволнение" и „дисциплинарно уволнение". Мотивите за отстранявенот му са, ме със сигнала до прокуратурата е уронил доброто име на училището, както и че системно нарушава служебната дисциплина. Мурджов е завел иск в съда за възстановяване на работа и вярва, че ще спечели делото, а разходите ще са за сметка на гимназията.

Подписка с 340 подписа на ученици е внесена в деловодството на школото срещу неговото отстраняване. Колегите му също го подкрепили с подписка. „Отношението към Мурджов е тенденциозно и не кореспондира с неговия професионализъм. Само за тази учебна година негови възпитаници са спечелили 10 купи. Затова е техен любимец и е уважаван от колегите си. Не е спазена и процедурата при уволнението му", категоричен е лидерът на КТ „Подкрепа" в Пиринско Димитър Марчев. Синдикат „Образование" уведоми с писмо за проблема министър Тодор Танев. Синдикалистите настояват да се извържши проверка не само на този случай, а на цялостната ръководна и контролна дейност на директора на гимназията. Те искат да се извърши финансов одит във връзка с изпълнението на бюджета и реализирането на проекти в гимназията. При установено неспазване на Кодекса на труда и нормативните уредби, да се предприемат дисциплинарни мерки спрямо директора, който да бъде отстранен от длъжност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай