Учиш в Нотинг хил, влизаш в Кеймбридж

Изчакайте хлапето да стане на 11 г., за го пратите в пансион

Учиш в Нотинг хил, влизаш в Кеймбридж | StandartNews.com

София. За втора поредна година представители на 15 училища и колежи от Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария, САЩ и Канада присъстваха на изложението "Средно образование в чужбина" 2013 г., което се проведе миналия уикенд в столицата. През последните няколко години все повече родители проявяват интерес към т. нар. пансионни училища, което налага организирането на такива събития, казват консултанти. Средно 250 българчета заминават да учат в чужбина всяка година. Статистиката показва, че най-предпочитаните учебни заведения са тези във Великобритания и Швейцария заради утвърдените им образователни традиции.

Специалистите в пансионните училища се занимават с цялостното отглеждане на детето. От учебните занятия през подготовката на домашните до организиране на свободното време и следене на режима на хранене и лягане. Въпреки това обаче, ако сте избрали такава форма на обучение за вашия наследник, го направете не по-рано от 11-ата година, когато вече има изградени навици и частична самостоятелност, съветват консултантите. Преди да се предприеме толкова сериозна стъпка, е препоръчително детето да посети летен езиков курс за месец или два, за да се ориентира в обстановката, да свикне с промяна и не на последно място да доусъвършенства уменията си по езика. Основно предимство на средното образование в чужбина е ранното профилиране. Това ви дава възможността да насочите предпочитанията на детето си и да развиете специалните му умения още преди постъпването в университет. Учебната година почти навсякъде започва през първата седмица на септември, а кандидатстването става най-късно до февруари. Основните изпити, които се полагат, са по английски и математика, а необходимите документи са академична справка от досегашното училище и препоръка от учител. В някои колежи изискват и да се напише есе на тема "Защо искам да уча тук".

Освен с много добри образователни програми всички пансионни училища разполагат и с бази за развиване на всякакви таланти. Обръща се специално внимание на спорта, ателиетата за рисуване и грънчарство, както и на уроците по музика. Ето и някои от най-предпочитаните учебни заведения:

Американското международно училище в Залцбург, Австрия (ALS-Salzburg) е за ученици между 12 и 18 години. Годишните такси варират между 29 и 33 хил. евро. Предлагат се и стипендии за отлични академични постижения. Завършилите получават американска диплома за средно образование. А тези, които се справят успешно с изпитите, могат да продължат образованието си във водещи университети в САЩ и Европа. Около 90% от учениците на ALS-Salzburg живеят в общежитията на пълен пансион през цялата година. Учениците имат възможност да практикуват почти всички видове спорт. Организират се екскурзии до европейски градове, а през зимата се провеждат ски ваканции в Австрийските Алпи.

Perkiomen School се намира в предградията на Филаделфия и е само на 2 часа път от Ню Йорк. Обучават се ученици между 12 и 19 г., на които се гарантира прием в 50-те най-добри университета в Америка. Разполага с добре развита спортна база, богата библиотека и студия за изобразително изкуство. Годишната такса е от $47 800. Предлагат стипендии както за успех, така и за спортни постижения.

Лансдаун колидж се намира в Централен Лондон, близо до квартал Нотинг хил. Училището разполага с модерно оборудвани класни стаи, лаборатории, компютърни зали, фото, филмово и арт студио. Предлагат се допълнителни курсове за учениците, желаещи да кандидатстват в Оксфорд или Кеймбридж, както и за специалностите медицина и стоматология. Общежитието се намира на 15 минути път от училището и разполага с единични и двойни стаи. Таксите за обучение са между 28 000 и 38 000 лири, предлагат се стипендии за отличен успех.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай