Неделя,

Учиш в Нотинг хил, влизаш в Кеймбридж

От: Failed to load user -
1366
Учиш в Нотинг хил, влизаш в Кеймбридж
A
A
A

София. За втора поредна година представители на 15 училища и колежи от Великобритания, Германия, Австрия, Швейцария, САЩ и Канада присъстваха на изложението "Средно образование в чужбина" 2013 г., което се проведе миналия уикенд в столицата. През последните няколко години все повече родители проявяват интерес към т. нар. пансионни училища, което налага организирането на такива събития, казват консултанти. Средно 250 българчета заминават да учат в чужбина всяка година. Статистиката показва, че най-предпочитаните учебни заведения са тези във Великобритания и Швейцария заради утвърдените им образователни традиции.

Специалистите в пансионните училища се занимават с цялостното отглеждане на детето. От учебните занятия през подготовката на домашните до организиране на свободното време и следене на режима на хранене и лягане. Въпреки това обаче, ако сте избрали такава форма на обучение за вашия наследник, го направете не по-рано от 11-ата година, когато вече има изградени навици и частична самостоятелност, съветват консултантите. Преди да се предприеме толкова сериозна стъпка, е препоръчително детето да посети летен езиков курс за месец или два, за да се ориентира в обстановката, да свикне с промяна и не на последно място да доусъвършенства уменията си по езика. Основно предимство на средното образование в чужбина е ранното профилиране. Това ви дава възможността да насочите предпочитанията на детето си и да развиете специалните му умения още преди постъпването в университет. Учебната година почти навсякъде започва през първата седмица на септември, а кандидатстването става най-късно до февруари. Основните изпити, които се полагат, са по английски и математика, а необходимите документи са академична справка от досегашното училище и препоръка от учител. В някои колежи изискват и да се напише есе на тема "Защо искам да уча тук".

Освен с много добри образователни програми всички пансионни училища разполагат и с бази за развиване на всякакви таланти. Обръща се специално внимание на спорта, ателиетата за рисуване и грънчарство, както и на уроците по музика. Ето и някои от най-предпочитаните учебни заведения:

Американското международно училище в Залцбург, Австрия (ALS-Salzburg) е за ученици между 12 и 18 години. Годишните такси варират между 29 и 33 хил. евро. Предлагат се и стипендии за отлични академични постижения. Завършилите получават американска диплома за средно образование. А тези, които се справят успешно с изпитите, могат да продължат образованието си във водещи университети в САЩ и Европа. Около 90% от учениците на ALS-Salzburg живеят в общежитията на пълен пансион през цялата година. Учениците имат възможност да практикуват почти всички видове спорт. Организират се екскурзии до европейски градове, а през зимата се провеждат ски ваканции в Австрийските Алпи.

Perkiomen School се намира в предградията на Филаделфия и е само на 2 часа път от Ню Йорк. Обучават се ученици между 12 и 19 г., на които се гарантира прием в 50-те най-добри университета в Америка. Разполага с добре развита спортна база, богата библиотека и студия за изобразително изкуство. Годишната такса е от $47 800. Предлагат стипендии както за успех, така и за спортни постижения.

Лансдаун колидж се намира в Централен Лондон, близо до квартал Нотинг хил. Училището разполага с модерно оборудвани класни стаи, лаборатории, компютърни зали, фото, филмово и арт студио. Предлагат се допълнителни курсове за учениците, желаещи да кандидатстват в Оксфорд или Кеймбридж, както и за специалностите медицина и стоматология. Общежитието се намира на 15 минути път от училището и разполага с единични и двойни стаи. Таксите за обучение са между 28 000 и 38 000 лири, предлагат се стипендии за отличен успех.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички