Училищата с бонуси за шестици на миниматурите

Брюксел иска общ регистър на учениците в Евросъюза

Училищата с бонуси за шестици на миниматурите | StandartNews.com

Разград. Две нововъведения, включени в схемата за финансирането на училищата чрез делегирани бюджети, ще подобрят механизма за държавно субсидиране и ще увеличат качеството на образованието у нас. Това обяви в Разград министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

"От следващата година училищата, които покажат ръст в резултатите от външното оценяване на седмокласниците, спрямо техните миниматури от 4 клас, ще получават парични бонуси. Така ще се стимулират педагогическите колективи, които надграждат знания и вдигат нивото на образователния продукт. Тази система ще помогне на много малки училища по селата от смесените райони, където в първи клас постъпват деца билингви, които не знаят добре български език и в първите години на обучението си трябва да догонват. Ако те постигнат добри резултати в края на прогимназиалното обучение ще получават допълнително финансиране", обясни министърът.

Оше в бюджета за следващата година са предвидени 14,1 млн. лв. в подкрепа на делегираното финансиране. От тях малките училища ще получат за базови разходи между 20 и 30 хил. лв., така че да не се затруднява дейността им заради малкото на брой ученици в тях.

Просветното ведомство обмисля и създаването на регистър на учениците у нас, по подобие на регистрите, в които се водят студентите от ВУЗ-овете. Всяка година около 8 хил. деца напускат училищата в България. Около 5 хил. ежегодно емигрират с родителите си, но след 2-3 години някои се връщат и искат да продължат обучението си у нас. Сега никой не знае, къде са тези деца, учат ли в други страни. Регистърът, който МОН планира да създаде ще стане европейска практика, обясни министър Клисарова. Заради все по засилената мобилност на хората в рамките на ЕС, Брюксел изисква проследяването на учениците във всички страни членки на евросъюза да стане факт в най-скоро време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай