Четвъртък,

Учениците с таблети и безжичен интернет

От: Failed to load user -
7225
Учениците с таблети и безжичен интернет
A
A
A

Бургас. "Новите технологии навлизат от догодина в българските училища. Идеята е на учениците да се осигурят таблети и безжичен интернет. Програмата на образователното министерство за 2014 година ще трябва да предвиди средства за купуването на таблети, както и за осигуряването на безжичен интернет", заяви в Бургас образователният министър Анелия Клисарова. Тя уточни, че идеята за таблетите е много добра, но реализирането й ще стане поетапно.

"Новите технологии трябва да влязат в училище. Те ще мотивират децата да учат повече, да им бъде по-интересно и да остават повече в клас. Не сме се отказали от тази идея, но тя ще се реализира поетапно и ще залегне в програмата на министерството през 2014 година с новия бюджет", уточни министър Клисарова.

Министърката участва в дискусия, посветена на висшето образование в Колежа по туризъм. По време на срещата стана ясно, че студенти от Националното представителство на студентските съвети ще участват в изготвянето на бъдещата стратегия за висшето образование.

След дискусията министър Клисарова обясни, че ще има нови правила и при определянето на делегираните бюджети в училищата. Финансовите средства ще бъдат отпускани не само по критерии на брой ученици. Ще се взема под внимание къде се намира училището, какви деца се обучават в него и много други критерии. Един от основните фактори ще бъде така наречената добавена стойност, който обаче ще се прилага само при учениците от 4 до 7 клас.

"Става въпрос за външните оценявания. Няма значение стойността на оценката, а ще има значение каква е принадената стойност. Ако учениците са показали в 70 %, че не могат да покрият тези държавни изисквания, а вече в 7 клас този процент е намалял на 40, това означава, че учителите са се справили много добре и ще бъдат мотивирани за това", обясни министър Анелия Клисарова. Тя коментира още и инцидента в социалния интернат в Стралджа.

"Министерството е взело всички необходими мерки. Знаем за проблема повече от месец. Свързали сме се с всички агенции, включително и с УНИЦЕФ, изпратили сме психолози, 4 възпитатели са изгонени. Осигурихме защита на тези деца, но това не бива и не може да се допуска", каза още образователният министър.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички