Учениците с таблети и безжичен интернет

Студенти ще подготвят стратегията за висшето образование

Учениците с таблети и безжичен интернет | StandartNews.com

Бургас. "Новите технологии навлизат от догодина в българските училища. Идеята е на учениците да се осигурят таблети и безжичен интернет. Програмата на образователното министерство за 2014 година ще трябва да предвиди средства за купуването на таблети, както и за осигуряването на безжичен интернет", заяви в Бургас образователният министър Анелия Клисарова. Тя уточни, че идеята за таблетите е много добра, но реализирането й ще стане поетапно.

"Новите технологии трябва да влязат в училище. Те ще мотивират децата да учат повече, да им бъде по-интересно и да остават повече в клас. Не сме се отказали от тази идея, но тя ще се реализира поетапно и ще залегне в програмата на министерството през 2014 година с новия бюджет", уточни министър Клисарова.

Министърката участва в дискусия, посветена на висшето образование в Колежа по туризъм. По време на срещата стана ясно, че студенти от Националното представителство на студентските съвети ще участват в изготвянето на бъдещата стратегия за висшето образование.

След дискусията министър Клисарова обясни, че ще има нови правила и при определянето на делегираните бюджети в училищата. Финансовите средства ще бъдат отпускани не само по критерии на брой ученици. Ще се взема под внимание къде се намира училището, какви деца се обучават в него и много други критерии. Един от основните фактори ще бъде така наречената добавена стойност, който обаче ще се прилага само при учениците от 4 до 7 клас.

"Става въпрос за външните оценявания. Няма значение стойността на оценката, а ще има значение каква е принадената стойност. Ако учениците са показали в 70 %, че не могат да покрият тези държавни изисквания, а вече в 7 клас този процент е намалял на 40, това означава, че учителите са се справили много добре и ще бъдат мотивирани за това", обясни министър Анелия Клисарова. Тя коментира още и инцидента в социалния интернат в Стралджа.

"Министерството е взело всички необходими мерки. Знаем за проблема повече от месец. Свързали сме се с всички агенции, включително и с УНИЦЕФ, изпратили сме психолози, 4 възпитатели са изгонени. Осигурихме защита на тези деца, но това не бива и не може да се допуска", каза още образователният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай