Ученици с Оскари

Ученици с Оскари | StandartNews.com

Благодарение на Мтел децата накараха чуждите езици да оживеят на сцената

300 деца от Свищов взеха участие в "Театър на думите"

Над 300 деца от начален и гимназиален етап на обучение се включиха в чуждоезиковия театрален фестивал "Театър на думите", организиран от СОУ "Николай Катранов" в Свищов. Младежкият форум се проведе на 24 и 25 март и е част от проекта "Мтел талант", който подкрепя развитието на млади таланти и техните проекти в областта на изкуството, науката, културата и спорта.

Как не просто да научиш немски език, а да направиш така, че всеки около теб да го почувства жив и осезаем? Учениците от СОУ "Николай Катранов" знаят добре как може да стане това. С фестивала "Театър на думите" те превърнаха един учебен проект в начин словото да оживее.

По време на фестивала бяха показани над 20 постановки, разказват от училището. И се шегуват, че броят на спектаклите от техния театрален афиш е достоен за Гинес. В програмата децата включват пиеси не само на немски, а и на английски, немски, испански и руски език. Целта на проекта е не само

да развива артистичните възможности

на учениците, но и да подпомогне тяхното чуждоезиково обучение.

Участие в програмата взеха и ученици от румънския град Зимнич, които са побратимени с училището. Постановките пък са разделени в две групи според възрастта на участниците. В първия ден на фестивала се изявяват деца от първи до четвърти клас. Във втория ден на своите пиеси показват и гимназистите, като тяхната актьорска игра оценява жури, съставено от учители, актьори и представители на Мтел. Класацията на журито определи трите най-добри постановки, а учениците, които участваха в тях, ги чака награда - пътуване до София с посещение на театрален спектакъл.

Първолаците показват "Мимето" на Асен Босев, а второкласниците демонстрират езикови познания с "Дядовата ръкавичка". Децата от трети клас пожънват овации с румънската приказка "Старата круша" и с "Който не работи, не трябва да яде". "Трите прасенца" на английски и "Сливи за смет" са другите хитови заглавия на деветгодишните актьори.

Четвъртокласниците пък оживяват пред публика "Снежанка и седемте джуджета" на английски език.

Големите ученици залагат на новите технологии дори в заглавията на спектаклите. Единият от тях се казва "Деца с телефони, айфони, смартфони, таблети", а другият носи заглавие "Лаптопът". Шестокласниците поставят на английски "Искам мама да се върне", а

Питър Пан в театъра на свищовлии проговаря на испански.

Първо място обаче грабва спектакъл по мотиви от "Криворазбраната цивилизация". Наградата за произношение отива у Алекс, а свищовският "Оскар" за мъжка роля отива у деветокласника Звезделин. Същият, който е и звездата в клипа на "Мтел". Десетокласничката Мила Атанасова получава приза за женска роля.

С помощта на Мтел в СОУ "Николай Катранов" вече е оборудван и кът за творчески занимания, в който ученици и учители могат да обсъждат проекти или да провеждат репетиции.

"Театър на думите" се осъществява с подкрепата на Мтел, след като през 2015 година СОУ "Николай Катранов" спечели конкурса на телекома за развитие на млади таланти "Мтел талант". С проекта си за театрален фестивал на чужди езици учениците от Свищов влязоха в оспорвана онлайн надпревара с Американския колеж в София, които защитаваха проекта си за научен форум. Чрез сайта на конкурса онлайн потребителите взеха решението кое от двете училища да спечели финансиране за своя проект. СОУ "Николай Катранов" успя да спечели конкурса с над 1 милион потребителски гласове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай