Треньори влизат в клас

Треньори влизат в клас | StandartNews.com

Всяко пето момче до четвърти клас е със свръхтегло

Хора от спортните федерации ще водят третия час по физкултура и ще набират спортисти отрано

Помните ли филма "Войната на таралежите" и битката, която се водеше около едно баскетболно табло? Забравената практика треньори да търсят кадри за професионалния спорт в училищата и да зарибяват децата с него още от ранна възраст се завръща, след като от двайсетина години тъне в забвение.

Първата стъпка към нея е промяна, която ще позволи треньори от спортните федерации да водят третия учебен час по физкултура. Тази идея лансира министърът на младежта и спорта Красен Кралев на конференцията за реформи в образованието. Идеята е специалистите да могат отрано да селектират таланти и да научат децата на двигателна култура.
Кралев заяви ,че се надява по този начин заедно с МОН да обърнат статистиката за затлъстяването на учениците, която била стряскаща. 16,7% от учениците между първи и 12 клас са със свръхтегло според проучвания на Националния център по обществено здраве, съобщи вчера Кралев. Със затлъстяване пък са 8,2% от учениците. Особено високи били тези числа при малчуганите между първи и четвърти клас. Сред тях 18,9%, или кажи-речи всяко пето момче, имат свръхтегло, а при момичетата процентът е 16,5%.

Идеята на министерството е при малките ученици до пети клас, чиито часове по физкултура сега се водят от началния учител, третият час да се поеме от преподавателя по физкултура. За сметка на това неговата работа в третия час по физическо от пети клас нагоре ще бъде поета от треньор. Досега кадрите на НСА, които нямат изрична педагогическа правоспособност, не можеха да водят часовете по спорт в училище.

"Без да подценявам квалификацията на учителите по физическо възпитание, те имат обща подготовка. А тук конкретните специалисти могат да разкрият магията и тайната на даден спорт и биха направили часовете по-атрактивни", заяви Красен Кралев. По неговите думи тази идея се приемала с възторг от спортните федерации. Дори и федерацията по шах имала идея шахматът да бъде задължителен предмет. Българският футболен съюз вече имал готовност да насити с треньорски кадри всички училища, готовност имали и федерациите по баскетбол и волейбол, защото виждали в идеята огромен потенциал. "Това ще позволи да се докоснат до децата в най-ранна възраст, да извършват скаутска дейност и да откриват отрано таланти, които проявяват интерес към професионалния спорт. Така те ще бъдат привлечени и развивани отрано - нещо, което се правеше преди много години, а сега отсъства", каза Красен Кралев.

Идеята е училищата да предлагат два или три вида спорт, като децата избират между тях. Тези предложения обаче зависели и от спортните традиции на региона. "Няма как в Ловеч да развиваме волейбол и баскетбол, защото там няма такива традиции. Там са футбол, хандбал, борба. Във Варна имаме футбол, баскетбол и волейбол, както и плуване", посочи министърът. "Искаме да научим децата на двигателна култура, така че дори и да не станат спортисти, да имат навиците за участие в масов спорт, да тренират за поддържане на тялото и здравето си", допълни той.

Кралев обаче отчете огромния въпрос с липсата на физкултурни салони в почти половината училища в страната. По неговите думи в между 800 и 1000 училища салони няма, а в част от другите за спорт се приспособяват класни стаи. В момента двете министерства проверяват какво е състоянието на спортната база и на финала ще излязат с предложение към кабинета каква инвестиция е нужна за дългосрочно решаване на този проблем.

С промяна в Закона за висше образование пък на университетите ще бъде разрешено да регистрират спортни клубове и да кандидатстват за финансиране към министерството на младежта и спорта. "В закона имаме следния парадокс - в момента вузовете не могат да финансират други юридически лица. Един спортен клуб, за да има право да участва в първенство, трябва да има отделна регистрация и да стане член на съответната федерация", поясни проблема Кралев. По неговите думи поправката ще отвори врати вузовете да отправят покани и към елитни спортисти, както това се случва в американските университети, и така да станат по-атрактивни. Това щяло да реши проблема и на много състезатели, които след края на спортната си кариера не могат да намерят друга реализация и искат да завършат някаква специалност, която ще им даде възможност да се изявяват на друго поприще.

Стипендии за елитни спортисти във вузовете

С промяна в Закона за висше образование на университетите ще бъде разрешено да регистрират спортни клубове и да кандидатстват за финансиране към Министерството на младежта и спорта. "В закона имаме следния парадокс - в момента вузовете не могат да финансират други юридически лица. Един спортен клуб, за да има право да участва в първенство, трябва да има отделна регистрация и да стане член на съответната федерация", поясни проблема Кралев. По неговите думи поправката ще отвори врати вузовете да отправят покани и към елитни спортисти, както това се случва в американските университети, и така да станат по-атрактивни. Това щяло да реши проблема и на много състезатели, които след края на спортната си кариера не могат да намерят друга реализация и искат да завършат някаква специалност, която ще им даде възможност да се изявяват на друго поприще.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай