Тежка артилерия на арт парти във Военния клуб

Продуцентът на арт събитието Аспарух Карастоянов и Мишо Белчев се канят да наложат нов лайф стайл в културния афиш на столицата

Тежка артилерия на арт парти във Военния клуб | StandartNews.com

Тежка артилерия се събира в четвъртък за грандиозно арт парти във Военния клуб. Мишо Белчев превърна 50 от най-култовите си стихотворения в картини.

Бардът изписа на ръка текстовете си за някои от най-великите шлагери в родната поп музика - "По първи петли", "За теб, Българийо", "Жалба за младост", "От много много надалеч", "Пак ще се срещнем след десет години"... Творенията на словесната изящност, съкровената душевност и изтънчената философия са рамкирани и за най-свидните за автора ще бъде организиран търг. Ще наддават ценители от различни жанрове - бизнесмени, банкери, артисти, дипломати. Мишо и Хайго Агасян вероятно ще направят дует, микрофонът ще хване и властелинът на баладите Илия Ангелов, с китарите си ще дойдат Жоро Денков и Мони Джуров. Продуцент на събитието, чиито слоган е "Ти ме повика, Живот", е Аспарух Карастоянов. Неговата вярност към музите не е от вчера. Известният бизнесмен може би е изкушен най-вече от изобразителното изкуство, не само защото от първи до осми клас седи на един чин с прекрасния художник Едмонд Демирджиян. Като директор на външнотърговското дружество "Хемус", Карастоянов не само следи отблизо търговете в световните аукционни къщи "Сотбис" и "Кристис", но участва в продаването и в купуването на артефакти.

"За съжаление, през 90-те бяха прекъснати много от най-важните международни връзки в тази сфера", коментира той. Из гилдията все още се говори за изложбата, която Карастоянов организира през 1997 г. в Кувейт - представени са много от най-големите родни художници и всичко е изкупено до последната рисунка. Бизнесменът помага на Росен Райчев да се установи в Щатите - днес един от най-високорейтинговите артисти в Страната на неограничените възможности. Росен е авторът на най-точния и изразителен портрет на Левски - подарък от него за Президентството на България.

"Много го тачат по цял свят - той нарисува Нелсън Мандела, Шимон Перес, Ганди... Негови работи са притежание на Държавния департамент, на обществени и частни галерии в САЩ", казва Карастоянов. Той обаче е и изявен меломан. С Михаил Белчев са братя по светоусещане от дълги години. "Мишо е от колосите, които ще останат в историята на националната култура. Дори да беше написал само "За теб, Българийо", името му пак щеше да е записано със златни букви в хрониките. Толкова политици и партии свалиха шапка пред негласния химн. Хиляди стават просълзени на крака по залите. Мишо никога не е имал претенции да бъде нещо повече от поет, бард и бохем. И в това е неговата изключителност", казва Карастоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай