Танев обяви война на мъртвите души

Танев обяви война на мъртвите души | StandartNews.com

Криминализиране на мъртвите души в образованието, качване на учителските заплати и въвеждане на реални цени на учебниците са сред приоритетите на МОН, заяви просветният министър Тодор Танев в Пловдив.

Той поясни, че начело в списъка му е битката с една от "язвите на обществото - завишените цени на учебниците". "Имаме някои близки до криминалните практики в тази област, може би се помага и от самото министерство. Но вече проведохме една голяма среща с издатели, която ни даде ценна информация", обясни Тодор Танев. Той посочи също, че броят на "мъртвите души" трябва да бъде сведен до минимум, като това можело да се постигне, ако го подкрепят и народните представители. "Ако в Министерството на отбраната някой открадне части от танк за 2000 лева, това се води за престъпление. Ако в Министерството на образованието някой укрие липсващо дете и така открадне 2000 лева от бюджета, това е мародерство", коментира Танев.

МОН вече обяви поголовни проверки за мъртви души в училищата през новата учебна година, които ще се правят както от инспекторатите по образованието, така и от самите директори. В столицата просветният инспекторат е разпоредил тези проверки да бъдат ежемесечни. Според експерти на образователното министерство най-често "мъртви души", тоест фиктивно записани ученици, в началния курс се оказват децата на гурбетчиите, които заминават в чужбина с родителите си, но учителите не им пишат отсъствия, за да не засегне това делегираните им бюджети. В гимназията пък най-често "мъртви души" са учениците, които започват работа и престават да посещават часовете.

Министърът: Няма да се учудя, ако 1/3 от школата са опасни

Няма да се учудя, ако се окаже, че една трета от училищните ни сгради крият рискове за живота и сигурността на децата, заяви просветният министър Тодор Танев. Той направи изказването при посещението си в изгорялото преди два дни помощно училище "Стефан Караджа" в Пловдив.

По неговите думи случаят с пропадналата Математическа гимназия в Казанлък, както и използването на толкова стари сгради като школото в Пловдив, налагат извода, че децата ни учат често при направо опасни условия. Според експерти на образователното министерство старото крило на пловдивското училище трябва да се събори, а най-сериозният ремонт се налага на покривната конструкция на новото крило. По думите на Танев ремонтът ще струва около 80 000 лева. Временно децата ще бъдат настанени в другата сграда на училището, където е пансионът. "Учебната година тук ще започне нормално, не по-различно от други осем училища в големи градове в страната, в които ремонтите няма да приключат на 15 септември", каза още министър Танев. 60% от около 2400 училища в страната се ремонтират през лятото. Предстои и голяма проверка на устойчивостта и строителните стандарти на учебните сгради в страната, каза Танев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай