Танев: "История Славянобългарска" не пада, отива в 9 клас

Танев: "История Славянобългарска" не пада, отива в 9 клас | StandartNews.com

„История славянобългарска" отива там, където може да бъде разбрана вероятно по-добре. Така министърът на образованието Тодор Танев обясни предложението за изучаването й в 9-ти клас, а не както досега в 6-ти, предаде  БГНЕС. Министърът започна изказването си с благодарност за интереса.

„Надявам се, че той е свързан единствено само с добруването на децата, учителите, родителите и тази част от народните представители, която се интересува от същото. Поне ние в министерството нямаме абсолютно никакви други точки от дневния ред, освен да изпълняваме това, което от три години е започнало да се изпълнява, което ви е известно", каза той. Танев припомни, че са пуснати за разглеждане проекти на учебните програми за II, VI и VIII клас. Той подчерта, че става дума за обсъждане, а не за краен вариант. Напротив, смятаме с моя екип, че това, което правим ще допринесе за по-плътното усвояване.

„Ето защо твърдения: „пада", „няма го", са слабо казано некоректни", заяви той. „Нищо, което е свързано с българската национална идентичност, аз като министър няма да допусна да липсва в съдържанието нататък – това, което бъдат наредбите. Нито ми е в амплоато, нито съм дошъл тук да кастря още. Напротив, смятаме с моя екип, че това, което правим ще допринесе за по-плътното усвояване на тънко на тези текстове. Моля ви да приемете нашата нагласа, че освен тези съдържания и текстове – текстове в кавички, това не са текстове, защото Ботев – отказвам да е само текст, Иван Вазов отказвам да е само текст – думата текст не е приложна и към философията – било на Хегел или на Кант. Тези велики произведения трябва да бъдат поднесени по най-добрия възможен начин както във вертикала, така и в хоризонтала", каза министърът и поясни: Във вертикала означава в нужната възрастова група, в хоризонтала означава – в синхрон с други учебни премети за същия клас. „История славянобългарска" отива там, където мoже да бъде разбрана вероятно по-добре.

Танев даде пример, че основното, за което били обвинени е, че „История Славянобългарска" пада, изчезва.

„Нито пада, нито изчезва, но нейното изучаване досега в 6 -ти клас е по-добре да бъде по-късно в 9-ти клас, заради възрастовата психология и заради това, че тогава и материалът, който ще се изучава по история съвпада. В шести клас е малко рано – там то би било наистина само текст", заяви Танев. В един момент вече емоционално изброявайки произведенията, които остават, министърът повтори, че: „История славянобългарска" отива там, където мoже да бъде разбрана вероятно по-добре.След един месец ще видим, когато всички се изкажат по този въпрос дали е било най-правилно нашето предложение", каза той. Изброявайки останалите автори и стигайки до Ботев, Танев го повтори няколко пъти и след това заяви: Аз съм патриот и това под никаква форма не може да бъде заличено. Добри Чинтулов със „Стани, стани, юнак балкански" ще се изучва по музика. За изучаване отпада „Бай Ганьо в банята". „Смятам, че не е подходящо. Ние сме в 21 век и България е мръднала специално в това отношение от тогава", каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай