Петък,

Танев: "История Славянобългарска" не пада, отива в 9 клас

От: Администратор -
1419
Танев: "История Славянобългарска" не пада, отива в 9 клас
A
A
A

„История славянобългарска" отива там, където може да бъде разбрана вероятно по-добре. Така министърът на образованието Тодор Танев обясни предложението за изучаването й в 9-ти клас, а не както досега в 6-ти, предаде  БГНЕС. Министърът започна изказването си с благодарност за интереса.

„Надявам се, че той е свързан единствено само с добруването на децата, учителите, родителите и тази част от народните представители, която се интересува от същото. Поне ние в министерството нямаме абсолютно никакви други точки от дневния ред, освен да изпълняваме това, което от три години е започнало да се изпълнява, което ви е известно", каза той. Танев припомни, че са пуснати за разглеждане проекти на учебните програми за II, VI и VIII клас. Той подчерта, че става дума за обсъждане, а не за краен вариант. Напротив, смятаме с моя екип, че това, което правим ще допринесе за по-плътното усвояване.

„Ето защо твърдения: „пада", „няма го", са слабо казано некоректни", заяви той. „Нищо, което е свързано с българската национална идентичност, аз като министър няма да допусна да липсва в съдържанието нататък – това, което бъдат наредбите. Нито ми е в амплоато, нито съм дошъл тук да кастря още. Напротив, смятаме с моя екип, че това, което правим ще допринесе за по-плътното усвояване на тънко на тези текстове. Моля ви да приемете нашата нагласа, че освен тези съдържания и текстове – текстове в кавички, това не са текстове, защото Ботев – отказвам да е само текст, Иван Вазов отказвам да е само текст – думата текст не е приложна и към философията – било на Хегел или на Кант. Тези велики произведения трябва да бъдат поднесени по най-добрия възможен начин както във вертикала, така и в хоризонтала", каза министърът и поясни: Във вертикала означава в нужната възрастова група, в хоризонтала означава – в синхрон с други учебни премети за същия клас. „История славянобългарска" отива там, където мoже да бъде разбрана вероятно по-добре.

Танев даде пример, че основното, за което били обвинени е, че „История Славянобългарска" пада, изчезва.

„Нито пада, нито изчезва, но нейното изучаване досега в 6 -ти клас е по-добре да бъде по-късно в 9-ти клас, заради възрастовата психология и заради това, че тогава и материалът, който ще се изучава по история съвпада. В шести клас е малко рано – там то би било наистина само текст", заяви Танев. В един момент вече емоционално изброявайки произведенията, които остават, министърът повтори, че: „История славянобългарска" отива там, където мoже да бъде разбрана вероятно по-добре.След един месец ще видим, когато всички се изкажат по този въпрос дали е било най-правилно нашето предложение", каза той. Изброявайки останалите автори и стигайки до Ботев, Танев го повтори няколко пъти и след това заяви: Аз съм патриот и това под никаква форма не може да бъде заличено. Добри Чинтулов със „Стани, стани, юнак балкански" ще се изучва по музика. За изучаване отпада „Бай Ганьо в банята". „Смятам, че не е подходящо. Ние сме в 21 век и България е мръднала специално в това отношение от тогава", каза министърът.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички