Четвъртък,

Стоянович: НГДЕК трябва да остане в центъра

От: Failed to load user -
1400
Стоянович: НГДЕК трябва да остане в центъра
A
A
A

София. Министърът на културата Петър Стоянович и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова направиха посещение в Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ" (НГДЕК) в навечерието на Деня на народните будители, за да се запознаят отблизо с очакванията и исканията на преподавателския колектив и на учениците по повод проблема със сградата.

„Най-елитното българско класическо хуманитарно училище трябва да остане в София, близо до Софийския университет и да има своите, от една страна – представителност, от друга – доволство у тези, които трябва да се обучават" – заяви Петър Стоянович. В старата сграда на НГДЕК се извършва основен ремонт.

„Оставането им за този обучителен сезон е гарантирано от нас, съвместно със Столична община, на която много благодаря за съдействието, от друга страна търсим път с Комитета за наблюдение на ОП „Регионално развитие" да не загубим вложените в основния ремонт на сградата в „Модерно предградие" средства. Трябва да мислим за това, че в ЕК не трябва да остава и съмнение, че България разходва по неправилен и разточителен начин тези средства", обясни министърът на културата.

Ремонтът е на стойност близо 2 милиона и половина лева.Той посочи, че след приключване на ремонтните действия , и двете сгради ще бъдат използвани за училища.

"След 36 години, през които Класическата гимназия нямаше свой дом, сме извървели една решителна крачка напред, особено в навечерието на деня на будителите, да намерим един адекватен дом за това елитно училище и същевременно да не загубим всички онези финансови и технически параметри, за които сме задължени като членове на ЕС", казаказа Петър Стоянович.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички