Стоянович: НГДЕК трябва да остане в центъра

Стоянович: НГДЕК трябва да остане в центъра | StandartNews.com

София. Министърът на културата Петър Стоянович и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова направиха посещение в Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ" (НГДЕК) в навечерието на Деня на народните будители, за да се запознаят отблизо с очакванията и исканията на преподавателския колектив и на учениците по повод проблема със сградата.

„Най-елитното българско класическо хуманитарно училище трябва да остане в София, близо до Софийския университет и да има своите, от една страна – представителност, от друга – доволство у тези, които трябва да се обучават" – заяви Петър Стоянович. В старата сграда на НГДЕК се извършва основен ремонт.

„Оставането им за този обучителен сезон е гарантирано от нас, съвместно със Столична община, на която много благодаря за съдействието, от друга страна търсим път с Комитета за наблюдение на ОП „Регионално развитие" да не загубим вложените в основния ремонт на сградата в „Модерно предградие" средства. Трябва да мислим за това, че в ЕК не трябва да остава и съмнение, че България разходва по неправилен и разточителен начин тези средства", обясни министърът на културата.

Ремонтът е на стойност близо 2 милиона и половина лева.Той посочи, че след приключване на ремонтните действия , и двете сгради ще бъдат използвани за училища.

"След 36 години, през които Класическата гимназия нямаше свой дом, сме извървели една решителна крачка напред, особено в навечерието на деня на будителите, да намерим един адекватен дом за това елитно училище и същевременно да не загубим всички онези финансови и технически параметри, за които сме задължени като членове на ЕС", казаказа Петър Стоянович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай