"Стандарт" и МОН раздадоха Оскари за учители

"Стандарт" и МОН раздадоха Оскари за учители | StandartNews.com

Двама преподаватели по литература получиха приза, гласуван от учениците им

Гласът на учениците ще се чува все повече, обеща заместник-министърът Диян Стаматов

Кой е човекът, който най-много мотивира децата ни? И по какви критерии избират те любимите си преподаватели? Чува ли се гласът им в училище за нещата, които искат да постигнат, и за хората, които искат да имат като авторитет пред себе си? От две години "Стандарт" и МОН търсят отговора на този въпрос с кампанията "Любим учител".

"Стандарт" и МОН раздадоха първите за тази година учителски "Оскар"-и на преподаватели от две столични училища. Призовете са част от кампанията "Любим учител", която се провежда за втора поредна година, този път под патронажа на просветния министър Меглена Кунева.

За своите любими преподаватели гласуваха деветокласниците от 31 СУЧЕМ и 134 СОУ. В сградата на 31 училище наградите връчи заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. И двамата излъчени от децата учители преподават български език и литература - Калина Михова от 134 СОУ и Георги Велев от 31 СУЧЕМ.

"Да се избере един добър учител от цял колектив е много трудно. Но когато изборът е направен от учениците, това е най-точният, най-правилният и несубективен избор", обърна се към учениците Диян Стаматов.

Той обеща, че с разработването на новите образователни стандарти гласът на учениците ще се чува все повече и по отношение на организацията на учебния процес, и при оценяването на учителите.

Заместник главният редактор на "Стандарт" Даниела Казанджиева посочи, че в характеристиките на всички деца за любимите им преподаватели присъства думата "вдъхновяващ" - тоест човек, който не просто преподава знания, а отваря един прозорец на духа, който след това не се затваря.

"Любимият учител се помни за цял живот, неговите послания се пазят и предават, затова той държи ключа към бъдещето", обърна се към деветокласниците тя и призова държавата да предприеме стъпки за осигуряване на повече качествени хора в училище.

"Да си учител в ерата на дигиталното общуване е романтика и предизвикателство", заяви директорът на 31 СУЧЕМ Надежда Николчева.

Тя посочи, че избраният от децата любим преподавател Георги Велев в едната ръка държи дневник, а в другата - авторското перо. Той е автор на три книги -"Геният ... премълчаното", "Непрочетената Илиада", и "Достоевски. Шекспир. Приключения зад сцената". Втората от тях е възникнала по време на учебен час и на практика е писана заедно с учениците, разказа Велев. Заради ученичка, която не прочела "Илиада", творбата получила заглавието си. Велев посочи, че за него най-хубавият час е, когато самият той научи нещо от своите ученици. "Изпитвам удоволствие да ви провокирам и получавам от това много богати плодове", обърна се към децата той.

Сред критериите, които учениците бяха посочили при неговия избор, фигурираха определения като "Строг, но справедлив", "Поставя реални оценки", "Поддържа дисциплината и задържа интереса на учениците в час". Деветокласниците са добавили също, че Велев обяснява добре и разбираемо, като дава информация за материала, която не е от учебника. "Има търпение, толерантност, стимулира учениците, помага и съветва при проблеми, незадължително свързани с учебния процес", са написали други.

Директорът на 134 СОУ Весела Палдъмова пък изреди качествата на Калина Михова в акростих с нейното име - креативна, амбициозна, лъчезарна, интересна, неуморима и академична. Михова е с докторска степен и автор на множество научни статии.

"Колкото и да стандартизираме учителския труд, той не може да бъде поставен в рамки, тъй като бисерчето в него е именно взаимодействието с децата", каза тя.

Нейни ученици пък я определиха като "нашия 27-ми съученик", защото винаги е до тях и е готова да им протегне ръка. В мотивите си да изберат нея деветокласниците са посочили, че Михова е вдъхновяващ преподавател, който помага на всички в класа да се справят с учебните задачи, но и силно ги мотивира да бъдат по-взискателни към обучението си по предмета. "Има много добър подход, едновременно взискателна, но и любезна. Успява да ангажира вниманието ни по време на час, като ни провокира да участваме с желание", пишат тийнейджърите.

Те посочват също, че любимата им преподавателка е човек, отдаден на професията, който, ако е необходима допълнителна извънкласна подготовка, винаги е готов да предостави своята помощ. "Толерантна, отдадена на учениците, проявяваща разбиране, тя може да бъде изключителен пример за подражание", допълват други.

Утре наградата "Любим учител" ще бъде връчена и на преподавател в пернишката гимназия с преподаване на чужди езици. В близките дни с този приз ще бъдат удостоени и любимите учители на училища в Благоевград и Монтана. Миналата година наградите отидоха у преподавателите на четири столични училища, както и при учители във Варна, Благоевград и Видин. Сред избраниците на децата имаше както преподаватели ветерани с дългогодишен опит, така и млади хора, едва от година прекрачили прага на класната стая.

Младите искат да мислят

Георги Велев, 31 СУЧЕМ

Най-важното за мен е, че учениците искат да мислят. Те проявяват нежелание да бъдат наливани в главите им факти, искат да осмислят нещата. И това всъщност е една промяна, която трябва да настъпи, защото всеки ученик държи в джоба си, в телефона си знанието на света. Но той иска да може да го анализира. Тук вече се променя ролята на училището. Ако от Възраждането идва това, да се наливат знания, сега неговата цел трябва да се преформулира. Училището трябва да помага на ученика да се ориентира във фактите.

Преподавателят е само посредник

Калина Михова, 134 СОУ

Боря се за този миг на осъзнаване, че ние с учениците си взаимодействаме. Дълбоко е убеждението ми, че всеки преподавател, независимо в коя предметна област работи, влизайки в час, трябва да провокира учениците си към учене. Към тази изконна човешка активност - любовта към учене. Учителят е само посредникът, инструментът. И колкото повече е минимализирано авторитарното му отношение в съвременния контекст, толкова по-добре, толкова по-успяващ ще бъде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай