Средни училища обявиха повече места за прием

Средни училища обявиха повече места за прием | StandartNews.com

Добрич. В провелата се за 20-и път Панорама на средните училища тинейджърите избираха къде да продължат образованието си, след като завършат 7 или 8 клас, като стана ясно, че обявените места за прием след завършен 8 клас са повече, отколкото са децата, които ще завършат тази учебна година 8 клас.

В своеобразното изложение се представиха 7 професионални училища, 3 профилирани гимназии и 5 СОУ-та, както и спортното училище и едно от двете частни училища в града. Сред новите специалности, които предлагат школата за тинейджърите за новата учебна година - 2014/2015 г., са помощник-възпитател, агроеколог, дизайнер с две направления - пространствен дизайнер и интериорен, както и специалисти за мебелно производство.

За "Стандарт" директорът на професионалната гимназия по строителство Радостина Дамянова, заяви, че новопостъпилите ученици ще имат осигурени стажове във фирмите от двата бранша - строителство и мебелно производство в града, като работодателите са поели ангажимент да плащат стипендии на децата, различни от тези, които държавата дава, както и да провеждат практиката си във фирмите да имат договори и работа 3 години след завършване.

По данни на отдел "Образование" в Добрич завършващите 7 клас тази година са 792 деца, а свободните места в училищата за прием след завършен 7 клас са 780 на брой. "Конкуренцията се очаква да е по-голяма, тъй като в община Добричка завършват 7 клас също 186 деца, част от които се очаква да продължат образованието си в Добрич" - каза старши експертът Живко Тодоров. Статистиката показва, че завършващите 8 клас в Добрич са 283 деца, а в община Добричка - 184 деца. Обявеният и одобрен прием след завършен 8 клас е за 506 места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай