Сметната палата: Една четвърт от висшистите работят

Имаме 51 акредитирани висши училища, от които 37 държавни и 14 частни

Сметната палата: Една четвърт от висшистите работят  | StandartNews.com

София. „Едва една четвърт от завършилите работят на позиции, изискващи висше образование. Близо половината от завършилите, които са си намерили работа, са на длъжности, изискващи по-ниска степен на образование". Това показват данни от одит на Сметната палата за реализацията на завършилите висше образование. Той е извършен през периода 1 януари 2009 г. – 31 декември 2012 г.

Много малко са младежите - висшисти, които работят на позиции, изискващи висше образование, обясняват от палатата и уточняват, че няма единна държавна политика по реализацията на завършилите висше образование. По този начин не може да се постигне реално обвързване на обучението с националните потребности на пазара на труда, камо ли повишаване на ефекта от инвестициите на публични средства във висшето ни образование.

51 акредитирани висши училища, от които 37 държавни и 14 частни, функционират в България, показва проучването на Сметната палата. Те разполагат със 185 факултета, 15 филиала, 20 колежа, 55 департамента, 8 академични направления, 13 центрове и 5 института. В Югозападния регион има най-много висши училища, а само в София те са 22 или 43 на сто от всички висши училища у нас. Втори в класацията е Южен централен регион със 7 висши училища в Пловдив, а на трето място е Североизточен - с 5 висши училища във Варна.

„Най-голям е утвърденият прием за обучение на студенти в държавните висши училища в професионалните направления от област „Социални, стопански и правни науки", който заема 34 - 35 на сто от утвърдения и 35-36 на сто от реализирания прием по професионални направления от всички области на висшето образование. Тази тенденция е налице през целия одитиран период", стана ясно от одита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай