Вторник,

Шпионски игри на матурите

От: Администратор -
2471
Шпионски игри на матурите
A
A
A

София. Директори на столични школа намериха начин да надхитрят преписвачите на предстоящите матури. Част от тях са купили апаратура, която заглушава телефонния и интернет сигнала на територията на училището по време на изпита, разказа шефката на софийския инспекторат по образованието Ваня Кастрева.

Така децата не могат нито да си подсказват по мобилния, нито да преписват през нета. Сред школата, които го правят, са Националната търговско-банкова гимназия, 22 СОУ, 57 спортно училище, поясни Кастрева. Миналата година вече е имало и наказани квестори и директори, които позволяват преписване, каза още тя.

Във формата на самите изпити няма да има промени, обявиха от просветното ведомство. Тестът за матура по български ще се генерира компютърно сутринта преди изпита, а темата ще се тегли измежду 30 варианта. По този начин са възможни общо 11 млн. комбинации, така че няма начин въпросите да изтекат предварително, каза Евгения Костадинова, експерт от МОМН. Министерството е изпратило писма до МВР с молба за засилена охрана в деня на изпита, както и до ЕРП-та - с молба да не спират тока, докато се провеждат матурите.

Общо 62 012 абитуриенти се явяват на зрелостен изпит по български. Випускът е с около 3000 души по-малък, но има хора, които са скъсани на предишните матури и им се налага да повторят и дори потретят изпита. Има и такива, които са пропуснали да се явят миналата година. За втори зрелостен изпит най-много ученици са избрали географията - 20 259, което прави една трета от випуска. На второ място е биологията, а на трето - английският език. Най-малко са желаещите да държат изпит по италиански - 117.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Матури

Още от категорията