Сайт предсказва Вазов на матурите

МОН избира тема от 30 варианта, над 11 млн. са възможните комбинации за теста

Сайт предсказва Вазов на матурите | StandartNews.com

Абитуриенти се нахъсваха взаимно преди матурата, публикувайки в нета автори, които очакват да им се паднат на изпита.

В един от ученическите сайтове се появи информация, че темата твърдо ще бъде върху Иван Вазов или Димитър Талев според "сигурни източници". В друг "гадателски сайт" пък зрелостници тестваха вероятността даден автор да се падне на изпита. Фаворит на сайта също бе Вазов. Много от учениците директно питаха електронната врачка "Ще взема ли матурата?".

От просветното министерство заявиха, че сигурността на изпитите е гарантирана, но въпреки всичко хора на МОН също следяха форумите. Темата за изпита изтече през 2010 г., когато се теглеше от общо три варианта. Заради това на следващата година образователното ведомство увеличи броя на вариантите, от които се избира, така че да не може авторът да бъде изнесен предварително. Днес изборът ще бъде между 30 варианта, формулирани върху 15 автори. Изпитният тест пък ще бъде генериран едва в пет часа сутринта, като въпросите ще се избират електронно от над 11 млн. варианта. Абитуриентите пишат четири часа, като през първия от тях нямат право да излизат. Техният изпит почва в 8 часа. 58 442 абитуриенти са подали заявления за явяване на изпита. Миниматурата на седмокласниците започва в десет и продължава два часа и половина. Резултатите на учениците от 7 клас ще станат готови на 4 юни, а на абитуриентите - на 9 юни.

Правят учебник за таблети

Първите учебници, предназначени за таблет, ще пусне наесен издателство "Просвета". Децата ще могат да ползват е-помагалата и на смартфоните си. Един учебник ще струва 4,80. До момента издателството е пуснало е-учебници за учители от първи до седми клас. Такива помагала се ползват от 5% от преподавателите, но броят им непрекъснато се увеличава. В момента и МОН планира създаването на електронна платформа, на която ще бъде качено учебното съдържание за всички класове. Все още обаче не е ясно кога ще заработи тя.

"Просвета" подготвя и онлайн тестове, които ще бъдат симулация на матурите. Учениците ще могат да тренират на тях преди изпитите. По английски например устройството ще прочита текста два пъти за същото време, за което това става и на изпита. Тестовете също ще бъдат пуснати от новата учебна година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай