Понеделник,

С магнитна карта на училище

От: Администратор -
137
С магнитна карта на училище
A
A
A

Директори следят с таблети как работят школските камери

Ограничават се възможностите за бягство от час, пластиката служи и за плащане в стола

Уникална система за достъп работи в три столични училища, разказа заместник-министърът Диян Стаматов. Те са въвели магнитна карта, която обединява в едно няколко възможности. Освен че може да съобщава на родителите кога детето им влиза или излиза от клас, въпросната карта играе и ролята на дебитна.

Едно от училищата, които ползват тази възможност, е 138-мо СОУ. На входа на школото има турникет и пропускателен пункт, на който учениците се чекират при всяко влизане и излизане от училищната сграда. В този момент системата автоматично генерира sms до родителите, че детето им е в сградата или извън нея. По този начин ученикът не може да оспори и отсъствие, което учителят му е написал, тъй като електронната система винаги може да потвърди дали той е бил в сградата или не. Освен това семейството може да зареди някакви дребни пари в картата и с тях ученикът да си купи например купон в училищния стол. В този случай родителите също получават съобщение. Това засега е пилотен проект и е правен съвместно с банка, така че за училището неговото въвеждане е било безплатно, разказа Стаматов. Той обаче предполага, че едва ли държавата ще може да финансира разширяването му в много училища. Директори разказаха и за друга практика при охраната на училището - да следят от дома си на телефона или таблета как работят училищните камери в реално време. Откак в училищата на столицата работят камери, инцидентите са намалели с 80%, отчете столичният кмет Йорданка Фандъкова в понеделник.

Чипове и карти за влизане в училище работят и в други градове на страната. В професионална гимназия "Гоце Делчев" в едноименния град вече два месеца влизането в училището става със специални чип карти. Всеки от учителите и учениците е въведен с уникален номер в софтуера. "Чиповете са вкарани в пластмасови топчета, те са като дистанционно за аларма за кола. От общо шестте входа сме затворили три, а за останалите три влизането е с чип карти. Учениците могат да отварят само вратите на двата входа за тях, а преподавателите - вратите и на трите входа. Много по-спокойни и уверени сме по отношение на сигурността. Всичките ни усилия и финансови средства си струват", заяви директорът на школото Мария Георгиева.

В Кърджали електронна система позволява на родителите онлайн да следят дали децата им са на училище и дали безпричинно бягат от час. Това става чрез сайта на училището. Ученици, педагози и служители влизат с карта с логото на училището, а чрез специален чип се отчитат присъствието и напускането им. Стойността и поддръжката на системата са два пъти по-евтини от ползването на физическа охрана и въвеждането й ще се изплати само за една година.

Събират дарения за охрана в Добрич

Събирането на доброволни дарения от родителите е най-сигурният начин за финансиране на охраната в добричките училища, тъй като парите от делегираните бюджети не достигат. Нееднократно родители са атакували тяхното събиране, сигнал бе подаден и до омбудсмана. Родителите получиха отговор, в който се препоръчваше да спре порочната практика. Проверка от страна на общината установила, че в 20 на сто от общинските училища събирането на пари под формата на дарения са практика, каза зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Тя подчерта, че училищното настоятелство не може да сключва договор за охрана, а това трябва да прави директорът на училището и там, където е имало договори между настоятелство и охранителна фирма, вече нещата са коригирани. Едно от големите училища в града - СОУ "П.Р. Славейков", със собствени средства успя да затвори достъпа до двора си, като възстанови оградата и държи един от порталите заключени. Отличник е СОУ "Д. Талев" в Добрич, което от 2014 г. след 3 училища в София бе четвъртото в страната, в което има въведена пропускателна система с чипове. Малките деца имат гривни с чипове, а по-големите - ключодържател.

Експерти от ДАНС с уроци срещу тероризъм

Експерти от ДАНС влизат в училищата в Перник за индивидуално обучение по места как да се действа при евентуални терористични актове. Съвместна проверка от комисия с представители на местната власт, РИО и МВР е установила, че мерките за сигурност в пернишките учебни заведения са задоволителни. Първата система за видеонаблюдение в страната беше монтирана в Професионалната гимназия по техника и строителство "Арх. Йордан Миланов". В това училище има и пропускателен режим с електронни карти. Най-големият проблем са оградите на училищните дворове. Заради разградения двор миналото лято сградата на 9-о ОУ, където учениците са с преобладаващ ромски произход, осъмна с ксенофобски надписи.

Затягат сигурността в бургаските школа

Нов проект за повишаване сигурността в училищата разработва община Бургас. Съвместни екипи на полицията и общинска дирекция УКОРС ще подготвят конкретни мерки за повишаване на сигурността. Това ще включва и анализ на съществуващото видеонаблюдение в учебните заведения - какъв периметър обхваща, кой наблюдава камерите, колко време се съхраняват записите. Един от проблемите е, че заради неатрактивното заплащане охранителите в училищата са предимно пенсионери. Обсъждат се възможностите за монтиране на паникбутони и камери за нощно виждане в школата.

Приемна за родители работи във Видин

Пускат видеозаписи за нарушенията на детето

Нито един външен човек не може да влезе свободно в СОУ "Симеон Велики" във Видин, каза за "Стандарт" директорът на елитното школо Венцислав Станев. Системата за пропускане е много строга. Тя започва от живата охрана и продължава с проследяването на всичко, което става в училището чрез 80 видеокамери. Дори родителите не могат да стигнат до учебните стаи на децата си. На входа ги спира гард и ги кани в приемна, която се намира на крачки от главната врата. Там посетителят или родителят изчаква да дойде учителят. В приемната има мултимедия и ако родителят иска да оспори постъпка на своето дете или на съучениците му, то веднага му се пуска видеозапис от случая.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията