С магнитна карта на училище

С магнитна карта на училище | StandartNews.com

Директори следят с таблети как работят школските камери

Ограничават се възможностите за бягство от час, пластиката служи и за плащане в стола

Уникална система за достъп работи в три столични училища, разказа заместник-министърът Диян Стаматов. Те са въвели магнитна карта, която обединява в едно няколко възможности. Освен че може да съобщава на родителите кога детето им влиза или излиза от клас, въпросната карта играе и ролята на дебитна.

Едно от училищата, които ползват тази възможност, е 138-мо СОУ. На входа на школото има турникет и пропускателен пункт, на който учениците се чекират при всяко влизане и излизане от училищната сграда. В този момент системата автоматично генерира sms до родителите, че детето им е в сградата или извън нея. По този начин ученикът не може да оспори и отсъствие, което учителят му е написал, тъй като електронната система винаги може да потвърди дали той е бил в сградата или не. Освен това семейството може да зареди някакви дребни пари в картата и с тях ученикът да си купи например купон в училищния стол. В този случай родителите също получават съобщение. Това засега е пилотен проект и е правен съвместно с банка, така че за училището неговото въвеждане е било безплатно, разказа Стаматов. Той обаче предполага, че едва ли държавата ще може да финансира разширяването му в много училища. Директори разказаха и за друга практика при охраната на училището - да следят от дома си на телефона или таблета как работят училищните камери в реално време. Откак в училищата на столицата работят камери, инцидентите са намалели с 80%, отчете столичният кмет Йорданка Фандъкова в понеделник.

Чипове и карти за влизане в училище работят и в други градове на страната. В професионална гимназия "Гоце Делчев" в едноименния град вече два месеца влизането в училището става със специални чип карти. Всеки от учителите и учениците е въведен с уникален номер в софтуера. "Чиповете са вкарани в пластмасови топчета, те са като дистанционно за аларма за кола. От общо шестте входа сме затворили три, а за останалите три влизането е с чип карти. Учениците могат да отварят само вратите на двата входа за тях, а преподавателите - вратите и на трите входа. Много по-спокойни и уверени сме по отношение на сигурността. Всичките ни усилия и финансови средства си струват", заяви директорът на школото Мария Георгиева.

В Кърджали електронна система позволява на родителите онлайн да следят дали децата им са на училище и дали безпричинно бягат от час. Това става чрез сайта на училището. Ученици, педагози и служители влизат с карта с логото на училището, а чрез специален чип се отчитат присъствието и напускането им. Стойността и поддръжката на системата са два пъти по-евтини от ползването на физическа охрана и въвеждането й ще се изплати само за една година.

Събират дарения за охрана в Добрич

Събирането на доброволни дарения от родителите е най-сигурният начин за финансиране на охраната в добричките училища, тъй като парите от делегираните бюджети не достигат. Нееднократно родители са атакували тяхното събиране, сигнал бе подаден и до омбудсмана. Родителите получиха отговор, в който се препоръчваше да спре порочната практика. Проверка от страна на общината установила, че в 20 на сто от общинските училища събирането на пари под формата на дарения са практика, каза зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Тя подчерта, че училищното настоятелство не може да сключва договор за охрана, а това трябва да прави директорът на училището и там, където е имало договори между настоятелство и охранителна фирма, вече нещата са коригирани. Едно от големите училища в града - СОУ "П.Р. Славейков", със собствени средства успя да затвори достъпа до двора си, като възстанови оградата и държи един от порталите заключени. Отличник е СОУ "Д. Талев" в Добрич, което от 2014 г. след 3 училища в София бе четвъртото в страната, в което има въведена пропускателна система с чипове. Малките деца имат гривни с чипове, а по-големите - ключодържател.

Експерти от ДАНС с уроци срещу тероризъм

Експерти от ДАНС влизат в училищата в Перник за индивидуално обучение по места как да се действа при евентуални терористични актове. Съвместна проверка от комисия с представители на местната власт, РИО и МВР е установила, че мерките за сигурност в пернишките учебни заведения са задоволителни. Първата система за видеонаблюдение в страната беше монтирана в Професионалната гимназия по техника и строителство "Арх. Йордан Миланов". В това училище има и пропускателен режим с електронни карти. Най-големият проблем са оградите на училищните дворове. Заради разградения двор миналото лято сградата на 9-о ОУ, където учениците са с преобладаващ ромски произход, осъмна с ксенофобски надписи.

Затягат сигурността в бургаските школа

Нов проект за повишаване сигурността в училищата разработва община Бургас. Съвместни екипи на полицията и общинска дирекция УКОРС ще подготвят конкретни мерки за повишаване на сигурността. Това ще включва и анализ на съществуващото видеонаблюдение в учебните заведения - какъв периметър обхваща, кой наблюдава камерите, колко време се съхраняват записите. Един от проблемите е, че заради неатрактивното заплащане охранителите в училищата са предимно пенсионери. Обсъждат се възможностите за монтиране на паникбутони и камери за нощно виждане в школата.

Приемна за родители работи във Видин

Пускат видеозаписи за нарушенията на детето

Нито един външен човек не може да влезе свободно в СОУ "Симеон Велики" във Видин, каза за "Стандарт" директорът на елитното школо Венцислав Станев. Системата за пропускане е много строга. Тя започва от живата охрана и продължава с проследяването на всичко, което става в училището чрез 80 видеокамери. Дори родителите не могат да стигнат до учебните стаи на децата си. На входа ги спира гард и ги кани в приемна, която се намира на крачки от главната врата. Там посетителят или родителят изчаква да дойде учителят. В приемната има мултимедия и ако родителят иска да оспори постъпка на своето дете или на съучениците му, то веднага му се пуска видеозапис от случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай