Родители на седмокласници се гневят, че няма резултати от класиране

Родители на седмокласници се гневят, че няма резултати от класиране | StandartNews.com

Добрич. Родетели на седмокласници, които кандидатстват за професионални и профилирани гимназии, споделиха пред "Стандарт" гнева си, че все още не са изнесени резултатите от първо класиране в училището, където се приемаха заявления.

Началникът на инспектората в Добрич Дариела Вълканкина обясни, че по разпореждане на МОН резултатите ще бъдат обявени едновременно в цялата страна и всеки ученик може да провери своето класиране на сайта на министерството чрез въвеждане на номера и ЕГН-то си.

"Ние имаме готовност, но едва след това ние ще разлепим списъци, като освен в училището майка, децата и родителите им могат да проверяват класирането и в училищата, които имат обявен прием след 7 клас", каза Вълканкина. Тя припомни, че от 27 юни до 1 юли включително ще върви записването на приетите на първи етап от класирането, както и подаването на заявления за участие във втори етап на класирането от деца, които не са доволни от приема си в момента.

"Важно е да се знае, че участието във втори етап на класиране не променя мястото, на което кандидатът е приет по първи класиране. Ако има свободно място - може да се качи на по-предна позиция от изброените в заявлението желания", разясни още Вълканкина.

Вторият етап на класиране ще бъде изнесен до 4 юли, като тя предполага, че редът ще е отново същият - т.е. едновременно за цялата страна.

По традиция в Добрич най-голям интерес от седмокласниците има за прием в езиковата гимназия, финансово-стопанската гимназия и природоматематическата гимназия. Очаква се и тази година това да са трите училища, които най-бързо ще направят своя прием.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай