Революционери пред дъската

Революционери пред дъската | StandartNews.com

55 млади хора променят представата за уроците като извор на скука

Традицията повелява децата да бягат от уроците през лятото и да си спомнят за учебника едва в навечерието на първия учебен ден. 55 млади учители от "Заедно в час" обаче успяха да обърнат тази тенденция. От седмица насам те обучават над 300 деца от цяла София в сградата на 90 СОУ в "Люлин". С тази разлика, че "часовете" протичат нетрадиционно и учениците не просто получават знания, а и научават за какво могат да им послужат те в живота. Наесен същите тези учители ще прекрачат прага на 50 училища в над 35 населени места, обучаващи предимно деца със затруднения в обучението, със специални образователни потребности или такива, на които просто им е скучно в клас, и по тази причина резултатите им не са много добри. Младите хора, много от които са учили в чужбина, ще останат в програмата две години.


Томислав, Йорданка и Станислава са учили в различни университети и имат различни планове за завладяване на света. Общото между тях е, че наесен за първи път ще бъдат преподаватели в училище, въпреки че някои от тях не са и мислили за преподавателска кариера по-рано. Томислав е завършил политология в Мюнхен, Йорданка - право в Нюкасъл, а Станислава след бакалавърска и магистърска степен по икономика в момента учи изкуствознание.
"Дипломирах се с работа за неправителствените организации у нас от началото на прехода. И точно по време на писането й видях, че много от тях не работят по най-добрия начин", разказва Томислав Рашков. Именно затова бил впечатлен от "Заедно в час" - защото те правят реформа в образованието отдолу нагоре.

Навремето исках да променя света

а сега се надявам благодарение на тази професия да променя голяма група от хора. Искам децата, които уча, да получат не само комуникационни умения, а и способността да изграждат общност и да я пазят", разказва Томислав. В момента той преподава английски на ученици от 9 до 12 клас, а наесен ще влезе в 144-о СОУ. "Децата там са с художествен и танцов профил и аз искам да им дам още един хоризонт с изучаването на езика", разказва той. Признава, че учениците го изненадали приятно с това, че нивото им по английски било по-високо от очакваното. "Решиха началния тест само за десетина минути, а ние очаквахме да им отнеме към 30. В момента в моите часове не се говори на български", разказва той. В групата му има българско момиче, което е издало книга, вече превеждана на чужди езици. Девойката се готви да кандидатства в Харвард. Друго момче пък

свири на 10 музикални инструмента

"Онова, което не им достига и което аз се опитвам да развия, е способността да се отпуснат и да заговорят езика, да изказват позиции, да се аргументират", разказва Томислав.

В групата по английски на Йорданка Георгиева е малко по-различно - тя според младата преподавателка илюстрира класическото определение за "дупката" в бг образованието. Редом с деца с високи постижения по езика, седят и такива, които не го владеят добре. Йорданка използва първите като "преводачи", за да обяснят на останалите за какво става дума. По този начин тийнейджърите шлайфат езикови умения, учат се да пишат и CV-та и резюмета. Тя научила за "Заедно в час" още докато учела право на Острова, и 2 г. идеята да се посвети на учителството, макар и за кратко, била за нея като сигнална лампичка. Не съжалява за решението си и се надява, когато след време се върне към правото, да намери начин да го свърже с образованието.

Станислава Жекова пък преподава математика на четвъртокласници и основната й цел е да покаже на хлапетата, че скучните числа всъщност могат да бъдат много вълнуващи. За целта ги кара не просто да решават задачи, а и да съставят такива. На финала на лятното училище

ще издадат сборник със задачи

съставени от детския "авторски колектив". Станислава истински се радва на въображението на децата, които се постарали да съставят сложни текстови условия, в които се търсят различни неща. "Впечатлява ме и това, че могат да работят в екип, толерантни са и си помагат", разказва тя. Наесен пък ще бъде възпитател на първокласници. След завършването на програмата иска да се занимава с изкуство, но се надява да обвърже това и с образованието. "Пропуск на българското образование е, че много дори от образованите и грамотни млади хора не знаят нито едно име на български художник", казва тя. "Има учебници по изобразително изкуство и за училищата, но по тях не се преподава".

Много от младите хора, завършили програмата на "Заедно в час", остават свързани с училището, независимо къде се реализират, разказват от организацията. Един от тях например направил своя фирма, но тя разработва образователен софтуер, разказва мениджърът Цветелин Биков. Друга участничка направила своя фондация за кариерно развитие на учениците. Мнозина имат амбицията да направят свои училища, в които и по-бедни деца да имат достъп до качествено образование. Такива има в много страни, но у нас на този етап е невъзможно да се случи, тъй като няма кой да спонсорира подобен проект. Въпреки всичко амбициите на "Заедно в час" са да съберат на едно място повече хора, на които им пука - защото само тогава се променя светът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай