Проверяват тонерите преди матурите

Проверяват тонерите преди матурите | StandartNews.com

София. Просветното министерство проверява тонерите във всички училища преди матурите, за да не закъсат школата при разпечатването на изпитните тестове. "Осигурили сме допълнителни пари - там, където тонерите са свършили, ще бъдат купени нови преди изпита", каза зам.-министърът Мариана Банчева. Проверката започва след скандалите по изборите, когато някои от секциите, разположени в училищата, се оказаха със свършил тонер.

Изпитният тест ще бъде смесен компютърно в четири часа сутринта на 21 май, за да не изтича информация. Самата матура започва в 8 ч. Два часа по-късно започва и изпитът за гимназии след седми клас.

За първи път бройката на училищата, в които се провеждат едновременно матури и изпити след седми клас, е намалена, каза Банчева. Това се налагало, за да има достатъчно квестори.

Само два дни ще учат децата другата седмица заради матурите и празника на славянската писменост 24 май. Учебните дни са понеделник и сряда, но по решение на директорите те могат да бъдат заменени със спортни празници или екскурзии. Повечето школски шефове обаче заявиха, че ще имат нормални учебни часове. "И без това през май има много почивни дни, няма кога да изпитаме децата и да направим контролните", каза Асен Александров, шеф на 51-во СОУ. "В повечето класове има материал, който трябва да бъде взет до края на годината. Ако направим спортни празници, времето няма да стигне", заяви и Диян Стаматов, директор на 119-о СОУ.

БАН ще открие институт по педагогика, съобщи пък в четвъртък просветният министър проф. Николай Милошев. Той и премиерът Марин Райков връчиха наградите "Учител на годината".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай