Проф. Гроздев: Математическият турнир се разширява всяка година

Проф. Гроздев: Математическият турнир се разширява всяка година | StandartNews.com

Кърджали. Резултатите на 33-ма дванайсетокласници, участници в Областния математически турнир в Кърджали, се признават в няколко специалности на ФМИ към ПУ „Паисий Хилендарски", Техническия университет в Габрово и Филиал „Л. Каравелов" Кърджали. Младите математици с оценки над 5,60 от състезанието си осигуряват прием в тези висши училища.

В Тринайсетия областен турнир се включиха близо 1000 ученици от 3 до 12 клас от всички общини на област Кърджали, както и от различни училища на София, Смолян, Пловдив, Хасково и Димитровград. Темата за всеки клас бе тест с 6 въпроса с избираем отговор и една задача за стандартно решаване. Тя бе изготвена от екип под ръководството на проф. Сава Гроздев от БАН.

„Участват все повече деца и географията на турнира се разширява всяка година. Не се прави компромис със задачите, те са с високо ниво на трудност. Специално в Кърджали има 5-6 преподаватели по математика, чиито възпитаници традиционно показват много добра подготовка и се реализират в престижни университети в България и чужбина", коментира проф. Гроздев. Той и колегите му доц. Веселин Ненков и доц. Пенка Рангелова поздравиха младите математици и техните учители.

Организатори на математическия турнир са РИО Кърджали, ПУ„Паисий Хилендарски" и Съюзът на математиците в България - секция Кърджали. Състезанието се провежда под патронажа на Областния управител на Кърджали Бисер Николов, а председател на организационния комитет е кметът на Кърджали Хасан Азис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай