Четвъртък,

Проф. Гроздев: Математическият турнир се разширява всяка година

От: Администратор -
1066
Проф. Гроздев: Математическият турнир се разширява всяка година
A
A
A

Кърджали. Резултатите на 33-ма дванайсетокласници, участници в Областния математически турнир в Кърджали, се признават в няколко специалности на ФМИ към ПУ „Паисий Хилендарски", Техническия университет в Габрово и Филиал „Л. Каравелов" Кърджали. Младите математици с оценки над 5,60 от състезанието си осигуряват прием в тези висши училища.

В Тринайсетия областен турнир се включиха близо 1000 ученици от 3 до 12 клас от всички общини на област Кърджали, както и от различни училища на София, Смолян, Пловдив, Хасково и Димитровград. Темата за всеки клас бе тест с 6 въпроса с избираем отговор и една задача за стандартно решаване. Тя бе изготвена от екип под ръководството на проф. Сава Гроздев от БАН.

„Участват все повече деца и географията на турнира се разширява всяка година. Не се прави компромис със задачите, те са с високо ниво на трудност. Специално в Кърджали има 5-6 преподаватели по математика, чиито възпитаници традиционно показват много добра подготовка и се реализират в престижни университети в България и чужбина", коментира проф. Гроздев. Той и колегите му доц. Веселин Ненков и доц. Пенка Рангелова поздравиха младите математици и техните учители.

Организатори на математическия турнир са РИО Кърджали, ПУ„Паисий Хилендарски" и Съюзът на математиците в България - секция Кърджали. Състезанието се провежда под патронажа на Областния управител на Кърджали Бисер Николов, а председател на организационния комитет е кметът на Кърджали Хасан Азис.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички