Правят електронна студентска книжка

Правят електронна студентска книжка | StandartNews.com

Университетът за национално и световно стопанство работи по проект за въвеждане на електронна студентска книжка. Това стана ясно на среща между вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева и ректора на университета проф. Стати Статев.

Книжката ще бъде под формата на пластика и ще е вид разплащателно средство. С книжката студентите ще могат да плащат за услугите, които получават в университета. Първоначалната идея била самите дебитни карти на студентите да станат студентски книжки, но се оказала технологично неосъществима.

В електронната книжка ще бъде обединена цялата информация за студента. С нея ще могат да се доказват навсякъде студентски права, да се използва при намаления за градския транспорт, при пътуване с БДЖ и други дейности.
Проф. Статев подчерта, че в УНСС залагат изцяло на електронните услуги. Вече са въведени електронни протоколи за оценките на студентите и електронна главна книга. В допълнение към това имат и редовен електронен приемен изпит всеки месец, на който студентите могат да се сражават с компютърните тестове толкова пъти, колкото пожелаят. Оценката от изпита е равнопоставена с този тест, който се провежда на хартия два пъти в годината.

Предложенията на ректори и бизнес за качествено висше образование ще бъдат обсъдени днес на дискусия, която е част от кампанията на "Стандарт" и БАН "Научните чудеса на България". В нея ще участва и просветният министър Меглена Кунева, която ще представи своята визия за развитие на университетите и науката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай