Повече първолаци влизат в клас на 15 септември

Повече първолаци влизат в клас на 15 септември | StandartNews.com

Стара Загора. На 15 септември повече деца щели да прекрачат прага на училището за първи път в сравнение с миналата учебна година. Това обяви просветнията министър Румяна Коларова в четвъртък в Казанлък.

Засега първолаците били 64 хиляди, но до първия учебен ден броят почти сигурно щял да се увеличи. Всички школа, включително и двете наводнени училища в Мизия и 33-то СОУ в столицата, които имали проблеми, били готови запървия учебен ден.

В момента децата на бежанците, които подлежата на обучение вучилище, били около 400, но до края нагодината се очаквало да нарастнат до 1000, съобщи още министър Коларова. И през новата учебна годита просветното министрество щяла да финансира курсовете по български език за децата, за да се адаптират по-бързо в българското училище. Големията проблем за интеграцията им бил устойчивостта на бежанските деца и техните семейства. Дори децата без родители бягали от България и търсели път към европейските страни. Съвсем сокоро от център за бежански деца са избягаринад 30 малчугани. Оказала се, че някои от тях са преминали през 5-6 страни преди да дойдат нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай