Порязаха пет специалности на университета в Перник

Порязаха пет специалности на университета в Перник | StandartNews.com

Перник. Пет специалности на Европейския политехнически университет в Перник официално са с отказана програмна акредитация. Това става ясно от сайта на Националната агенция за оценяване и акредитация. Става дума за специалностите психология, информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника, архитектура, строителство и геодезия и енергетика. Университетът има още две специалности, които засега не са минали процедурата по одобрение и за тях все още не е дадена оценка, казаха от НАОА.

Пернишкият вуз не бива да приема студенти в горните специалности, а трябва да започне нова процедура, след като отстрани слабостите, които агенцията е открила. Те са свързани основно с липса на хабилитирани преподаватели и лоша материална база.

Въпреки това обаче на сайта на университета няма нито дума за отказа. Вместо това продължават да стоят сроковете за кандидатстване за учебната 2014-2015 учебна година. За специалност архитектура например документи и портфолио се подават до 22 юли за първия кръг. Вторият кръг се състои от изпити по рисуване и е до 9 септември. За всички останали специалности сроковете за подаване на документи според сайта на ЕПУ са до 19 септември.

"Ако приемат студенти, във властта на просветното министерство е да ги санкционира", казаха от НАОА. Преди време и Министерският съвет отказа прием на студенти в Пернишкия на базата на отказаната програмна акредитация. Според хора от агенцията един от основните пропуски на вуза е в това, че е приемал студенти от по-горни курсове на други университети и така още на втората година от съществуването си е започнал да извежда випуски от абсолвенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай