Подобряват висшето образование и с пари от Бюджет 2014

Процентът на придобилите дипломи за висше в момента е 26.9, каза Анелия Клисарова

Подобряват висшето образование и с пари от Бюджет 2014 | StandartNews.com

София. От Бюджет 2014 ще бъдат отделени средства за подобряване на висшето образование в страната. Няма да се разчита само на европейските средства по бъдещата оперативна програма, стана ясно на срещата на премиера Пламен Орешарски с ректори на висшите учебни заведения и учени. На нея бе обсъден проект на стратегия за развитието на висшето образование за периода 2014-2020-а година, който бе представен от министъра на образованието Анелия Клисарова. Основната цел на проекта е да повиши процентът на младежите, които завършват университет.

Факт е, че една голяма част от младите ни хора предпочитат да завършват висше образование навън. Ние трябва да направим така, че да приравним качеството на висшето образовани до водещите университетски центрове и по този начин съм убеден, че ще привлечем и достатъчно външни студенти, за които завършването на българско висше учебно заведение ще бъде гордост и чест. Това, което аз мога да ви гарантирам, е, че образованието ще продължи да бъде приоритетна сфера", каза премиерът Пламен Орешарски.

„Процентът на придобилите дипломи за висше образование в момента е 26.9, на възраст между 30 и 34 години. Нашата цел е до 2020 – 2025 година този процент да достигне 34 – 36", каза от своя страна министър Клисарова. Тя изтъкна тревожните данни, че по-малко от 30% от завършилите студенти се реализират в съответното професионално направление, или съответната професия. „Стараехме се да правим реформи. Те са в правилна посока, и мисля, че работим добре. Но нашата реформа закъснява. Финансово-икономическата криза постави сериозна дилема пред висшето образование. Не ускорихме реформите във висшето образование. Не инвестирахме достатъчно във висшето образование през последните години", обясни още тя.

„Стратегията, която предлагаме, е една матрица. Още днес следобед цялата стратегия ще бъде на сайта на МОН, за да се проведе широка дискусия. Ще направим работна комисия. След зимната ваканция, ще се съберем за окончателен вариант на стратегията. След изработването на стратегията работната група ще изготви и план за действие. Стратегическата цел е създаване на модерна и ефективна система, в центъра на която е човекът. В стратегията основно място има студентът", допълни Клисарова по време на представянето на проекта.

Трябва растеж на качеството на висшето образование, изтъкна Клисарова и припомни, че в МОН е разработена стратегия за намаляване на броя на отпадналите ученици от училище.

Професионалният бакалавър – трябва ли да го има, как да се направи взаимодействието на висшето образование с бизнеса и как да се подобри, каква ще бъде системата на управление на университетите – да се приеме нов по-ефективен модел на управлението, баланс между държавни и частни висши училища, са част от въпросите, които ще бъдат разгледани при обсъждането на проекта на стратегията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай