Подготвят строители да управляват проекти

Подготвят строители да управляват проекти  | StandartNews.com

Детелина Смилкова е вицепрезидент на Висшето училище по застроховане и финанси. Заедно с Академия "Трейс" университетът създава нова магистърска програма "Бизнес мениджмънт и планиране в строителството". Повече за нея разказва Смилкова пред "Стандарт".

- Госпожо Смилкова, какви специалисти ще подготви новата магистърска програма?
- Целта на магистратурата е да подготви специалисти, ново поколение мениджъри, които да могат да ръководят големи инфраструктурни проекти. При това обучението да е съобразено с новите изисквания на бизнеса. Защото към момента такива специалисти не достигат. Освен инженерни умения и знания те ще придобият и бизнес такива. За първи път индустрията се обръщат към нас с подобна идея. Истината обаче е, че неграмотните хора на бъдещето ще са тези, които не могат да се отучват.
- Кои са предимствата на тази програма?
- Ще подготвим такива кадри, от които бизнесът има нужда. Ще сформираме екипи, гарантиращи ефективно управление на финансовите потоци. Ще научим студентите на техники на различните процеси в осъществяването на успешни бизнес преговори и разрешаване на конфликти. Освен това обучението ще се провежда максимално ефективно, в малки и компактни групи, с лично отношение. Ще се дават практически знания и проактивни компетенции. Предвиден е и задължителен стаж в "Трейс Груп Холд", който е накрая на програмата. За първи път ще имаме и съчетание на гост-лектори с практическа насоченост от компанията. Това са хора, които ежедневно управляват подобни процеси. Както и много млади и талантливи академични преподаватели. Които обаче ще бъдат съобразени с новото време в българското образование- интерактивния модел на преподаване. Освен това предлагаме нещо, което не винаги се отчита - че създаваме контакти между студентите, преподавателите и компаниите. Предлагаме сигурна реализация и връзки с бизнеса. А и имаме вече успешен опит с други компании като "Сиско", Saatchi & Saatchi и други.
- Колко време продължават програмите?
- За бакалаврите - 3 семестъра, за магистрите - два. В специалните семестри са предвидени предмети като проект мениджмънт, икономика на строителството, подготовка на тръжна документация, работа по FIDIC, управление на ресурсите на предприятието, финансово управление и контрол с фокус строителство, бизнес комуникация и етика, лидерство и управление на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай