Вторник,

Пловдивският университет вече има общежития

От: Администратор -
3016
Пловдивският университет вече има общежития
A
A
A

Най-голямото учебно заведение в страната извън столицата-Пловдивският университет, има студентски общежития, предаде БГНЕС.

Това се случва първи път от създаването на университета през 1961 година.

150 студенти ще живеят в първия готов блок от планираните четири сгради на студентския кампус, построен близо до новия учебен корпус на бул. "България". Имотът на площ 32 дка, по -рано собственост на МВР, бе предоставен с решение на Министерски съвет на университета. Средствата, вложени в изграждането на първия седеметажен блок, са 2 800 000. Общежитието има 77 обзаведени двойни стаи, всяка с преддверие и санитарен възел.Финансирането е разделено в съотношение две към едно между университета и държавата. През всичките години досега студентите от Пловдивския университет можеха да разчитат на места в броени стаи в общежитията на другите учебни заведение. Сега те ще живеят в условията на тризвезден хотел, каза за БГНЕС ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов. Подборът ще бъде много стриктен, а цената, която ще плащат на месец, е 85 лв. Това е първата сграда, но амбицията е да се изгради първия в страната студентски кампус от европейски тип, организиран по модела на най- престижните западни библиотеки.

Близо до терена е вече готовата Спортна зала, в идейния проект влизат още спортни игрища, експериментални компютърни и кибернетични лаборатории, педагогически център за иновации и работа с деца със специални образователни потребности, център за обучение по езици и симултанни преводи. В момента на дневен ред и ситуацията с Химическия факултет. От години тя се помещава в голяма четириетажна сграда в непосредствена близост до Ректората, която обаче е частна собственост. Идеята максимум е нова, специално за това проектирана база да се построи в района на кампуса. Необходими са обаче 8 млн. лв., които няма откъде да се осигурят сега. Собствениците вече удължиха наема с една година, но увеличиха размера му. Едно компромисно решение би било замяна на имота с друг подходящ терен в широкия център на града, но това трябва да се реши на високо ниво.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички