Пловдивският университет вече има общежития

Пловдивският университет вече има общежития | StandartNews.com

Най-голямото учебно заведение в страната извън столицата-Пловдивският университет, има студентски общежития, предаде БГНЕС.

Това се случва първи път от създаването на университета през 1961 година.

150 студенти ще живеят в първия готов блок от планираните четири сгради на студентския кампус, построен близо до новия учебен корпус на бул. "България". Имотът на площ 32 дка, по -рано собственост на МВР, бе предоставен с решение на Министерски съвет на университета. Средствата, вложени в изграждането на първия седеметажен блок, са 2 800 000. Общежитието има 77 обзаведени двойни стаи, всяка с преддверие и санитарен възел.Финансирането е разделено в съотношение две към едно между университета и държавата. През всичките години досега студентите от Пловдивския университет можеха да разчитат на места в броени стаи в общежитията на другите учебни заведение. Сега те ще живеят в условията на тризвезден хотел, каза за БГНЕС ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов. Подборът ще бъде много стриктен, а цената, която ще плащат на месец, е 85 лв. Това е първата сграда, но амбицията е да се изгради първия в страната студентски кампус от европейски тип, организиран по модела на най- престижните западни библиотеки.

Близо до терена е вече готовата Спортна зала, в идейния проект влизат още спортни игрища, експериментални компютърни и кибернетични лаборатории, педагогически център за иновации и работа с деца със специални образователни потребности, център за обучение по езици и симултанни преводи. В момента на дневен ред и ситуацията с Химическия факултет. От години тя се помещава в голяма четириетажна сграда в непосредствена близост до Ректората, която обаче е частна собственост. Идеята максимум е нова, специално за това проектирана база да се построи в района на кампуса. Необходими са обаче 8 млн. лв., които няма откъде да се осигурят сега. Собствениците вече удължиха наема с една година, но увеличиха размера му. Едно компромисно решение би било замяна на имота с друг подходящ терен в широкия център на града, но това трябва да се реши на високо ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай