Плевнелиев е за спешна промяна в професионалното образование

На Запад стажовете започват от пети – шести клас, посочи президентът

Плевнелиев е за спешна промяна в професионалното образование | StandartNews.com

Чирпан. Президентът Росен Плевнелиев се обяви за спешна промяна в професионалното образование и въвеждането на дуална система със стажове. При откриването на учебната година в Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан президентът отбеляза, че в момента един студент може да завърши и пети курс без нито един ден стаж, което е недопустимо за реалната икономика.

Той призова започналата реформа да бъде доведена до край, за да има перспектива за бизнеса, малките и средни предприятия и фермерите.

Плевнелиев също така е на мнение, че българското земеделие и селски туризъм ще се развиват интензивно през следващите години и традициите ще бъдат възстановени.

"Има обществен консенсус, има немалко подготвени текстове и варианти, просто трябва да се доведе докрай. Всеки стаж и практика са полезни за младите, защото така те ще формират своята позиция и ще носят отговорност за своя избор. Само по този начин и бизнеса и малките и средни предприятия и фермерите ще видят перспективата за развитие - когато получават адекватни кадри", каза Росен Плевнелиев.

„Дуалната система на образование е без алтернатива, както и връщането на професионалните гимназии и техникуми. За съжаление обаче, в България можеш да завършиш студент пети курс без да имаш един ден стаж. В реалната икономика това е недопустимо", коментира президентът.

Президентът направи сравнение с учениците в Германия, Швейцария и Франция, където още от пети-шести клас има стажове в предприятията.

„Българското земеделие е с много силни традиции и те ще бъдат възстановени. Ние сме продавали продукти на българското земеделие и храни на целия свят и това ще бъде възстановено", каза още Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай