Петък,

Питат в нета кога да завършваме гимназия

От: Failed to load user -
1250
Питат в нета кога да завършваме гимназия
A
A
A

Просветното министерство откри онлайн дискусия по основните спорни моменти в бъдещия нов просветен закон. В нея то пита обществото по ключови теми, които в момента предизвикват разногласия.

Първият въпрос от анкетата е кога да приключва основното образование и как да изглежда гимназиалната степен. Посочени са три варианта. Основно образование до 9-и клас, една гимназиална степен; до 8-и клас също, с една гимназиална степен и до 7-и клас, като там гимназиалната степен се дели на две. Проблемът стана актуален, след като шефът на просветното ведомство Анелия Клисарова предложи основното образование да се завършва в 9-и клас.

Идеята на ГЕРБ бе първа диплома да се взема в -ми клас. Участниците в анкетата трябва да посочат и със свои думи какви санкции да се налагат на учениците като крайна мярка при неизпълнение на задълженията им. Запитаните трябва да отговорят също дали според тях трябва да има миниматури в края на 4-и клас, да получават ли оценки малките ученици и да повтарят ли класа, ако не са усвоили нужните знания. Има и специален въпрос, свързан с това дали математическите училища могат да обучават от 5-и клас. Анкетата предвижда също участниците да отговорят дали частните занимални трябва да бъдат с разрешителни и дали да имат мандат директорите.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички