Вторник,

Питат в нета кога да завършваме гимназия

От: Failed to load user -
Питат в нета кога да завършваме гимназия
A
A
A

Просветното министерство откри онлайн дискусия по основните спорни моменти в бъдещия нов просветен закон. В нея то пита обществото по ключови теми, които в момента предизвикват разногласия.

Първият въпрос от анкетата е кога да приключва основното образование и как да изглежда гимназиалната степен. Посочени са три варианта. Основно образование до 9-и клас, една гимназиална степен; до 8-и клас също, с една гимназиална степен и до 7-и клас, като там гимназиалната степен се дели на две. Проблемът стана актуален, след като шефът на просветното ведомство Анелия Клисарова предложи основното образование да се завършва в 9-и клас.

Идеята на ГЕРБ бе първа диплома да се взема в -ми клас. Участниците в анкетата трябва да посочат и със свои думи какви санкции да се налагат на учениците като крайна мярка при неизпълнение на задълженията им. Запитаните трябва да отговорят също дали според тях трябва да има миниматури в края на 4-и клас, да получават ли оценки малките ученици и да повтарят ли класа, ако не са усвоили нужните знания. Има и специален въпрос, свързан с това дали математическите училища могат да обучават от 5-и клас. Анкетата предвижда също участниците да отговорят дали частните занимални трябва да бъдат с разрешителни и дали да имат мандат директорите.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички