Пет ваканции за учениците

Пет ваканции за учениците | StandartNews.com

Директорите ще могат да разпускат децата за 3 дни

Пет ваканции ще зарадват учениците през следващата учебна година. За първи път почивката между първия и втория срок ще бъде по-голяма от 3-4 дни и ще продължи поне седмица.

Първата ваканция ще е за 1 ноември - Деня на народните будители. Втората ще обедини коледните и новогодишните празници и ще свърши чак след първата седмица на януари.

Третата пауза в уроците ще бъде 7-8 дни между сроковете и ще се нарича зимна. Както и досега, ще има пролетна и лятна ваканция.

За първи път образователното министерство ще даде възможност на шефовете на училища да разпускат децата по свое решение. Директорските ваканции ще бъдат до три дни. Това ще се прави при епидемии, голям студ или друго бедствие. Сега дървените и грипните ваканции се обявяват само след министерска заповед.

Точки сменят оценките на миниматурите

С точки вместо с оценките от шестобалната система ще се оценяват учениците на миниматурите в 4-и и 7-и клас. Това съобщи за Дарик зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. По думите му това ще стане факт чрез Държавния образователен стандарт за оценяването, който ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на министерството до края на седмицата. Стаматов обясни, че шестобалната система за оценяване не е достатъчно прецизна при изпити чрез тест, докато оценяването посредством точки е по-точно, съобщи Дарик.

По думите на Диян Стаматов новата скала за оценяване чрез точки, а не оценки, ще бъде по-справедлива за учениците. "При поставянето на много въпроси в един тест по български език или при решаването на много задачи по математика трябва да се отчитат показаните резултати на учениците при всеки положителен верен отговор. Точковата система е много по-справедлива и по-съвременна, защото тя позволява много по-голяма гъвкавост, яснота и точност при оценяването, докато при шестобалната система все пак резултатите на един ученик могат да бъдат отразени само в 2, 3, 4, 5 или 6", каза зам.-министърът на образованието.

Очаква се от следващата година националното външно оценяване да се провежда на по-късни дати, а не в началото на май, както е сега. За седми клас изпитите може да бъдат преместени и през юни.

Първият час за малките - от 8,30

Училищата ще получат възможност да изместят началото на учебния ден в 8,30. От промяната обаче ще могат да се възползват само децата от началния курс. Сега първият час за първи клас започва най-късно в 8. Училищата, в които децата учат на две смени, обаче няма да могат да се възползват от промяната. При тях децата в първа смяна ще трябва да влизат в час в 7,30 часа.

"Новият стандарт за организацията на учебния процес, който ще бъде качен за обществено обсъждане тази седмица, предвижда много по-гъвкави условия за училищата - сами да решават кога и какви да са междучасията, да има ли грипна ваканция и т.н.", обясни зам.-министър Деян Стаматов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай