Пет на матурата и без Вапцаров

Пет на матурата и без Вапцаров | StandartNews.com

"Кино" измъчи абитуриентите, масово пишат есе за живота и изкуството

София. Абитуриентите ще могат да вържат петица на матурата по български, дори ако не напишат нито ред за Вапцаров. В последния въпрос на изпита се падна неговото стихотворение "Кино".

Зрелостниците можеха да избират между интерпретативно съчинение върху творбата или свободно есе на тема "Животът и изкуството". Дори и да не пишат по този въпрос обаче, съгласно скалата за преобразуване на точките в оценки, те пак могат да изкарат малко над 5.

Въпреки заканите, че ще вдигне летвата, в сряда сутринта просветният министър Анелия Клисарова подписа заповед, с която скалата остава точно като миналогодишната. При нея 23 точки стигат за тройка, а 77 - за отлична оценка. Пълна шестица носят 95-100 точки.

Съгласно регламента вярно решеният тест на изпита се оценява със 70 точки, дори и да не си писал съчинение. Това означава, че може да се изкара петица само от него. Повечето ученици обясниха, че тестът е лесен. Те обаче масово се отказаха да пишат за "Кино" и избраха есето.

"Падна се един, как беше, Вапцаров", каза абитуриентка. Преди два месеца същият автор се падна и на предварителния изпит в СУ и абитуриентите масово напуснаха залата. На матурата не са допуснали 2101 ученици, защото имат двойки за срока. Други около 2000 не са се явили по друга причина.

Просветният министър Анелия Клисарова каза, че през лятото ще бъде направен анализ на резултатите и още през септември ще бъде обявена скалата за следващата матура, която може плавно да се вдигне. Обявената вчера скала ще важи и на втората матура.

Изпит държаха и седмокласниците, които преразказваха разказа "Снежният човек и врабчето" на Светослав Минков от името на птичето. След качването на тестовете и верните отговори сайтът на МОН блокира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай