Четвъртък,

Паунова: Равният достъп до качествено образование е мисия със залог за "Аз мога"

От: Failed to load user -
2725
Паунова: Равният достъп до качествено образование е мисия със залог за "Аз мога"
A
A
A

София. "Най-силният и най-добър съюзник в борбата ни за една по-добра България е истински качественото образование, което не само дава знания и умения, но и възпитава едно младо общество с нагласата "Аз мога". Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която се включи в годишната конференция на тема "Качествено образование за всяко дете".

В своето изказване Ева Паунова представи два възможни сценария за развитието на страната ни - България, която казва "Аз мога" и България, според която "Нищо не става". Тя за пореден път подчерта, че пътят, по който ще поемем, зависи от младото поколение и базата, която предоставяме за неговото развитие - а именно обучението. Според нея е необходима една "еко-система", в която училища и университети си партнират с неправителствените организации, правителството и бизнеса.

Българският евродепутат от ГЕРБ също напомни за решаващата роля на преподавателите: "От това колко те са мотивирани, колко са способни и колко са оценени, зависи нивото на амбиция и просперитет на обществото ни". В заключение, тя посочи, че учителите заедно с младите хора, са тези, които пишат сценария, по който нашето общество живее. В тази връзка, Евгения Пеева от фондация "Заедно в час" напомни за необходимостта от дългосрочна визия и целенасочени мерки, които да насърчават капацитета за развитие на младите хора и техните преподаватели.

Годишната конференция "Качествено образование за всяко дете" е организирана от Фондация Заедно в час, Представителството на Европейската комисия и Световната банка в България. В събитието участваха Йорданка Фандъкова, кмет на София, Евгения Пеева, изпълнителен директор на фондация "Заедно в час", Милена Дамянова, депутат от 43-то народно събрание и Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието. Събитието фокусира вниманието на еждународни и български образователни експерти, лидери в правителствения и гражданския сектор, учители и училищните директори върху ключовите иновации и подобрения, необходими за подобряването на качеството и разширяването на достъпа до образованието.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички