Първи преписвачи на матурите

Първи преписвачи на матурите | StandartNews.com

Към този момент има индикации за преписване на матурите и вече са подадени сигнали към директорите на съответните училища. Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов близо два часа след старта на изпитите за зрелостници.

Както "Стандарт" съобщи по-рано, вече има и сигнал за купена матура - журналист е успял да си поръча онлайн отговори за теста. За нарушението вече е сезиран главният прокурор Сотир Цацаров.

Стаматов увери, че всеки сигнал за купени отговори ще се пренасочва към отговорните органи и допълни, че на този етап допълнителните мерки за сигурност не могат да бъдат оповестени, тъй като зрелостният изпит не е приключил.

Това, което със сигурност мога да кажа, е, че е запазена равнопоставеността за всички зрелостници, които се явяват на изпит в настоящия момент. Няма никакво съмнение по отношение на въпросите – те са зададени на всички ученици", увери Стаматов пред Фокус. Той каза още, че всички камери, локализирани в изпитните зали, са от съвсем ново поколение и могат да записват и звук.

„Възможността да записват звуци притежават и камерите, които не са в класните стаи", обясни просветният зам.-министър. По думите му, видеонаблюдението не е поставено само заради държавните зрелостни изпити, но и за да се гарантира сигурността в самите класни стаи.

„Всъщност нито едно от нещата, което сме направили за зрелостните изпити, не е направено самоцелно, а с пряката връзка да бъде за всякаква превенция в класните стаи, кабинетите и коридорите на училищата", обясни Стаматов. Той подчерта, че от септември формата на държавния зрелостен изпит ще бъде коренно различна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай