Вторник,

Първи преписвачи на матурите

От: Администратор -
1202
Първи преписвачи на матурите
A
A
A

Към този момент има индикации за преписване на матурите и вече са подадени сигнали към директорите на съответните училища. Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов близо два часа след старта на изпитите за зрелостници.

Както "Стандарт" съобщи по-рано, вече има и сигнал за купена матура - журналист е успял да си поръча онлайн отговори за теста. За нарушението вече е сезиран главният прокурор Сотир Цацаров.

Стаматов увери, че всеки сигнал за купени отговори ще се пренасочва към отговорните органи и допълни, че на този етап допълнителните мерки за сигурност не могат да бъдат оповестени, тъй като зрелостният изпит не е приключил.

Това, което със сигурност мога да кажа, е, че е запазена равнопоставеността за всички зрелостници, които се явяват на изпит в настоящия момент. Няма никакво съмнение по отношение на въпросите – те са зададени на всички ученици", увери Стаматов пред Фокус. Той каза още, че всички камери, локализирани в изпитните зали, са от съвсем ново поколение и могат да записват и звук.

„Възможността да записват звуци притежават и камерите, които не са в класните стаи", обясни просветният зам.-министър. По думите му, видеонаблюдението не е поставено само заради държавните зрелостни изпити, но и за да се гарантира сигурността в самите класни стаи.

„Всъщност нито едно от нещата, което сме направили за зрелостните изпити, не е направено самоцелно, а с пряката връзка да бъде за всякаква превенция в класните стаи, кабинетите и коридорите на училищата", обясни Стаматов. Той подчерта, че от септември формата на държавния зрелостен изпит ще бъде коренно различна.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички