Отпускат 150 стипендии за българи да учат в Русия догодина

Отпускат 150 стипендии за българи да учат в Русия догодина | StandartNews.com

Варна. Двойно се е увеличил броят на българите, които се обучават в Руската федерация на държавна стипендия. Догодина "Россътрудничество" ще отпусне 150 стипендии за България. От тях 17 са за аспиранти, 88 за студенти, 30 за допълнителна квелификация и 15 за лятно училище. Данните изнесе зам.-ръководителят на "Россътрудничество" Лариса Ефремова на научно-практическата конференция "Дни на руския език", която се провежда в СОК „Камчия". Зам.-министърът на образованието в Руската федерация Вениамин Каганов, който откри форума, направи предложение ежегодно други 20 български млади филолози русисти да специализират в Русия.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева отбеляза, че участниците в научно-практическата сесия са от 27 региона на България, които при завръщането си ще обменят опит със своите колеги. „В България днес има 2000 училища и 470 детски градини, в които се изучава руски език", допълни още тя.

Обсъдена беше възможността за съставяне на общо методическо ръководство по руски език, издаването на двойни магистърски и бакалавърски дипломи от българските висшите училища, както и работа с надарени деца и ексклузивно образование за деца с увреждания.

В Международната научно-практическа сесия, която се провежда в СОК „Камчия" до 12 ноември, участват повече от 300 български учители по руски език, университетски преподаватели, главни експерти по чуждоезиково обучение от регионалните инспекторати по образованието в страната, директори на училища с преподаване на руски език.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай