Отбор "105" са царе в бизнеса

Отбор "105" са царе в бизнеса | StandartNews.com

Абитуриентите от СОУ "Атанас Далчев" спечелиха конкурса "Виртуално предприятие"

В средата на месец април трима дванадесетокласници от столичното 105-о СОУ "Атанас Далчев" спечелиха националната надпревара "Виртуално предприятие", която се организира за 16-и път у нас. Веселин Велев, Костадин Станев и Иво Станев се интересуват от играта от 4 г., а ръководителят на отбора и техен преподавател по икономика Марияна Кръстева - от 10 г. В продължение на 3 месеца - от февруари досега, момчетата се бориха за първото място със 180 отбора от различни градове в страната, като успяха да надвият дори пловдивския отбор, който е дългогодишен фаворит във "Виртуално предприятие". "Те всъщност са най-голямата ни конкуренция. За пръв път участвахме в играта, когато бяхме 9-и клас, тогава отново победиха", разказват момчетата от отбор "105".

Състезанието минава през няколко етапа. При първия всички участници се разделят на групи, като във всяка влизат по 8 отбора, които се състезават на един пазар. След това се избират полуфиналисти - от всеки 8 отбора двата най-добри се класират. След полуфинала от тези два остава по-добрият и в крайна сметка на самия финал от всички 180 отиват само 8-те най-добри.

Допълнителна трудност по време на надпреварата са препятствията, които организаторите създават. На момчетата от 105-о СОУ им се наложило да се борят с природни бедствия и нападения от крадци в компанията си. За участието си във "Виртуално предприятие" Веско, Косьо и Иво са се подготвяли доста, но споделят, че най-важна остава концентрацията по време на самото състезания, защото няма как да си готов за всяка ситуация предварително. "Освен всичко друго играта ги научи и на работа в екип и ги сплоти, което е много важно", подчертава учителката им Марияна Кръстева. За първото място абитуриентите са получили медали. Директорката на 105-о СОУ пък обещала да им отпусне и стипендии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай