Острова плаща на наши студенти

Оксфорд сваля таксите с 1500 лири за учащи с по-ниски доходи

Острова плаща на наши студенти | StandartNews.com

Всяка година около 10 на сто от випуска абитуриенти стягат куфарите за чужбина. Поне това е броят на българчетата, които заверяват дипломите си за висше образование в МОН. Най-много нашенчета атакуват Англия и Германия, а Холандия е плътно след тях заради евтините си програми на английски език.

Шефийлд покрива половината от цената за бакалаври, Есекс дава по 1000 паунда на калпак

Университети на Острова плащат на българи, за да учат там. "Шефийлд", "Ковънтри", "Дарби" и "Есекс" са само някои от вузовете, които дават специални стипендии за наши деца, започващи обучението си от януари или септември следващата година. Целта на помощите е да заличи социалните разлики между нашите младежи и кандидатите от западни страни.

Университетът Sheffield Hallam, който преподава изкуство и дизайн, отпуска изрични стипендии за кандидати от България, които ще започнат обучението си през септември 2015 година в бакалавърска или магистърска степен. Парите покриват половината от таксата за обучение в бакалавърска степен, което е равно на 4500 паунда, през целия период на следването. При магистрите се покрива пълната такса. Подаването на документи става в офисите на официалния представител на университета в България "Интеграл". Срокът е 15 януари за бакалавърска степен и 31 май за магистри. Университетът "Дерби" пък плаща 500 паунда за студенти от Европа, които започват обучението си през януари 2015. Изискването е да имат семеен доход под 15 000 паунда на година. Стипендия в същия размер отпуска и университетът "Ковънтри" специално за магистри, започващи обучение през януари 2015. Кандидатите ще бъдат оценявани според успеха си от бакалавърската си степен и есе от 500 думи, което трябва да предадат до края на ноември. Студентите в този вуз карат стажове във водещи компании като "Ягуар", Би Би Си, IBM, той е много известен с престижната подготовка по дизайн, включително автомобилен. 40 студенти пък могат да се класират за стипендии в университета в Бангор, като сумите са 3000 лири. За да ги получат, те държат специален изпит. Тъй като университетът е в Уелс и таксите там са по-ниски, на практика подобна стипендия покрива по-голямата част от обучението.
Всички нашенчета, приети в университета "Есекс", пък ще получат в началото на втория семестър по 1000 лири на калпак, каза пък Благовеста Евтимова, консултант от "Дарби". Университетът е известен с това, че докато учиш в него, почти задължително ще изкараш една учебна година и в друга държава, защото практиката му е да изпраща всички студенти на обмен по програмата "Еразъм". Той предлага и още едно улеснение за чужденците - деветмесечен подготвителен курс за онези, които не владеят добре езика и не могат да покрият изискванията за прием.

Много от британските вузове пък дават социални стипендии, които свалят част от високите такси от 9000 паунда. Сумите са до 1500 лири и на практика ги получават почти всички българи, учещи навън, защото при отпускането им се взема предвид скалата на британските доходи. Някои от тези университети са много елитни - например Оксфорд, университетът в Манчестър. Повечето от общо над 40 българи, учещи в Оксфорд, плащат с 1500 лири по-малко, защото доходът на семействата им е под исканите 40 000 паунда на година. Отделно от тях студентите могат да кандидатстват и за академични стипендии.

Холандия с тест по математика

Холандските университети вече ни слагат допълнителна летва при кандидатстване. Нашите кандидат-студенти се налага да държат изпит по математика, ако искат да учат в природонаучни или инженерни дисциплини. Причината е, че съдържанието на програмите у нас и в Страната на лалетата не се припокрива и българите трябва да докажат, че владеят преподавания там материал. Университетите обаче публикуват отрано на сайтовете си образец на теста, който студентите трябва да държат, и българите имат възможност да се подготвят за него.

Университетите на Острова пък все по-често искат трета матура от българските си кандидати. В много от ситуациите те вземат предвид оценките по математика и физика или химия и биология. Тъй като обаче у нас единият зрелостен изпит е задължително по български език, това означава, че абитуриентите трябва да положат общо три изпита. Затова консултанти за образование в чужбина съветват българите да подават документи по-отрано, за да имат време да получат допълнителните изисквания на вуза каква матура трябва да положат и да се подготвят за нея.

Сменят икономиката с право и диетология

Най-търсената доскоро специалност икономика вече отстъпва на заден план в желанията на кандидат-студентите. Все повече българчета отиват да учат компютърни дисциплини, право и психология навън, казаха консултанти.

От новите специалности има истински бум на интереса към всичко, свързано с диетологията и здравословния начин на живот. Все повече университети откриват направления, които са свързани с поддържане на здравето и правилното хранене, но не са медицински, и много от българите биват приети там. В магистърските специалности обаче икономиката отново излиза начело заедно с бизнес администрация и маркетинг.

400 лв. струва подготовка за изпит

Студенти масово се записват на подготовка за IELTS, след като много от британските университети обявиха, че отказват да приемат с TOEFL. Много от младежите, които вече са положили втория изпит, трябва да се явят отново, за да препотвърдят нивото си и на IELTS. Курсът за полагане на изпита струва около 400 лева, още около 60 излизат учебниците. Най-често курсовете са или съботно-неделни и траят осем седмици, или интензивни - от понеделник до петък. За да се явиш на самия изпит пък, трябва предварително да си резервираш дата, защото те се провеждат само в определени дни. Според специалисти добре е учениците да държат теста в десети или единадесети клас, за да могат последната година да се концентрират изцяло около матурите. Другата новост е, че все повече вузове искат да докажеш, че си се занимавал с избраната специалност и преди. Ако кандидатстваш журналистика, трябва предварително да си отвориш блог и да имаш публикации. Кандидатите за медицина пък много често се спасявали, като вземат бележки от БЧК, че са участвали в нейни акции.

Деца от Русе атакуват Харвард

САЩ, Москва, Сингапур и Франция се бият за Софийската математическа гимназия

В последните години учениците от страната догонват софиянци по брой студенти, приети в най-елитните университети на Острова. Става дума предимно за възпитаници на математическите гимназии, които все по-често се класират в университети от топ 10, казаха образователни консултанти. Начело в тази класация редом със Софийската математическа гимназия и Националната природо-математическа гимназия са децата от Пловдив, Варна и Русе. Миналата година общо 200 български ученици бяха приети в университети, които са в челната десетка на британските университети. СМГ например всяка година има поне трима младежи, които влизат в Оксфорд, разказа директорът Антони Стоянов. Тази година гимназията е изпратила 42% от випуска си в чужбина, като има четирима студенти в Оксфорд, един в Кеймбридж, по един в Харвард, Станфорд и технологичния институт в Масачузетс. Стоянов разказа, че само от началото на учебната година вече са идвали да ухажват учениците му емисари от Йейл, Москва и Франция. Шефове на кампуса на Йейл в Сингапур предлагали стипендии на младите математици, а един от големите частни московски университети им обещава безплатно обучение, настаняване и храна, ако изберат да учат в него. За да се класират за тези облекчения, учениците този петък ще решават задачите на московската олимпиада по математика. Най-добре представилите се могат да се възползват от офертата, като няма ограничения колко студенти могат да бъдат приети, каза Стоянов. От френското посолство също искали да приемат част от математиците ни, тъй като Франция в момента отчита, че остава назад в инженерните и природни науки, каза директорът на СМГ.

Търсят таланти като Крисия

Школата на Острова предлагат стипендии на талантливи българчета в областта на музиката. Училищата плащат от половината до пълната такса за обучение на децата от 11-годишна възраст нагоре, разказа Наташа Христова от консултантска къща "Дарби".

"На Крисия например бихме могли да осигурим възможност да учи в Англия с пълна стипендия, както и на двете братчета музиканти от "Евровизия", каза тя. Българчетата трябва да докажат качества с различни изяви, дори и те да не са международни. Едно от децата, които се изявяваха при Слави, отсега кандидатства за стипендия за 2016 година, когато ще стане на 11 години, казаха от "Дарби", но не пожелаха да уточнят кое е хлапето.

Островът дава и спортни стипендии на таланти в областта на футбола, волейбола и голфа. За да бъдат намерени българчета, които искат да получат британско образование ведно със стипендия за голф, през лятото ще бъде организиран специален турнир. Футболни треньори пък ще наблюдават напролет наши момчета, за да им отпуснат не само стипендии, но и безплатни летни лагери в Англия. Все още не се знае от младежките отбори на кои клубове ще бъдат треньорите, единият със сигурност ще бъде от "Нотингам Форест", където българче, учещо в Англия с футболна стипендия, вече е сключило договор.

Българче във всяко швейцарско школо

Юристи, лекари и строителни предприемачи най-често изпращат децата си да учат в чужбина, сочи статистиката на "Едланта". Търсени са и швейцарските колежи въпреки високите си цени. В почти всяко швейцарско училище учи по едно българско дете, а част от хлапетата вече се ориентират и към Германия. Пада и възрастта на заминаване - доскоро да учат навън отиваха 16-годишните, а сега вече изпращат хлапетата и на 13.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай