Осъдиха асистенти от БСУ за източени пари от ЕС

Осъдиха асистенти от БСУ за източени пари от ЕС | StandartNews.com

Двама асистенти от Бургаски Свободен Университет получиха условни присъди, заради източване на средства от Евросъюза. Атанас Луизов и Деян Лазаров бяха признати за виновни в това, че са присвоили над 38 000 евро. Двамата университетски преподаватели получиха по три години лишаване от свобода. Изтърпяването на наложените наказания е отложено с изпитателен срок от пет години. Присъдата е издадена от окръжен съд Бургас и потвърдена от Апелативната инстанция.
В периода септември - декември 2004 година, Луизов и Лазаров в качеството им на длъжностни лица - управител и заместник управител на Сдружение с нестопанска цел, са присвоили чужди пари – сумата от 20 334 евро. Парите са били собственост на Европейския съюз, представляващи първоначално финансиране от 60 % на проект „Европейски маркетингови практики за студенти". Средствата, които са по програма „Европейска програма за професионално образование и обучение Леонардо да Винчи", са предоставени за професионално обучаване.

Година по-късно двамата асистенти прибрали още 17 944 евро, усвоени като окончателно финансиране на същия европейски проект, в размер на 40% от средствата предвидени за неговата реализация. Средствата са били присвоени в условието на продължавано престъпление, смятат магистратите.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай